Covid-19| Riscul de contaminare este de 6 ori mai mic în teatre decât în școli, arată cercetătorii germani
Potrivit unui nou studiu german, spațiile culturale (muzee, teatre, săli de concerte etc.) care respectă măsurile de siguranță sunt mai puțin expuse riscurilor de transmitere a Covid 19 decât toate alte spații publice, cum ar fi supermarketuri, săli de ședințe sau săli de clasă.
Risc de 6 ori mai mare de contaminare în școli
Studiul realizat de profesorul Martin Kriegel, directorul Institutului Hermann-Rietschel (Universitatea Tehnică din Berlin) și inginerul Anne Hartmann determină riscul de infectare în locurile închise publicului, în care instrucțiunile de sănătate sunt respectate – în special purtarea unei măști și distanțarea fizică.
În spațiile culturale, muzee, săli de concerte, cinematografe și teatre, riscul de contaminare este cel mai mic. Dacă luăm în considerare rata de circulație a virusului (R) – numărul de persoane infectate de un singur individ pozitiv la Covid-19 – este de 0,5 în spațiile culturale unde este purtată masca, iar capacitatea sălilor este limitată la 30%. R este de două ori mai mare într-un supermarket, cu trei ori mai mare într-un spațiu deschis sau într-un tren și chiar de șase ori mai mare într-o școală.
Studiul nu ia în considerare noile variante
Responsabilii studiului consideră că rezultatele obținute se datorează în principal faptului că cel mai adesea publicul tace în timpul evenimentelor culturale și, prin urmare, emite mai puțini aerosoli virali. În plus, este mai ușor să se aplice regulile sanitare și să fie identificată o posibilă infectare a participanților (acces după testare).
În cotidianul Der Spiegel, profesorul Martin Kriegel remarcă: „ceea ce reiese clar din acest studiu este că toate situațiile în care ne place să fim sunt nefavorabile”. El atrage atenția autorităților: „Cu proceduri de igienă bine gândite și coerente, unele locuri publice ar putea fi redeschise. În alte situații este necesar să reducem și mai mult contactul”.
Trebuie menționat faptul că acest studiu nu ia în considerare noile mutații ale virusului și contagiozitatea lor mai mare, în special varianta engleză al cărei indice de circulație (R) este cu 30% până la 50% mai mare decât cel al SARS-CoV -2.
Sursa: Radio Classique
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook