Foto: AFP
În ultimul buletin epidemiologic, din 17 iulie, Santé Publique France solicită „o atenție specială” adunărilor familiale sau publice, deoarece „focarele” (care reunesc cel puțin trei persoane contaminate de coronavirus) „sunt susceptibile să crească în perioada de vară ”.
La 17 iulie, 12% din cele 97 de „focare” considerate „active” au fost identificate în „adunări temporare de oameni”, fie pentru un eveniment „public” (precum un concert), fie „privat” (pentru o petrecere de aniversare de exemplu). Această rată a fost de 7,4% o săptămână mai devreme și de 5,5% în săptămână dinainte.
Din cele 386 de grupuri identificate la ieșirea din izolare, pe 9 mai, doar 4% se încadrează în această categorie. Cu alte cuvinte, proporția este în continuă creștere. Pe 17 iulie, 15% dintre grupuri au fost identificate într-un „mediu familial extins”.
„Deplasările, evenimentele și reuniunile familiale sau de prieteni sunt factori susceptibili de a produce reluarea epidemiei”, insistă Direcția Generală a Sănătății în comunicatul de presă. Și oportunitățile de a te alătura familiei sau a participa la o adunare publică se înmulțesc odată cu începerea vacanței.
„Ultimul bastion al libertății”
Aceste tipuri diferite de evenimente au în comun faptul că se organizează fie cu persoane care sunt foarte apropiate de noi, cum ar fi la o adunare de familie, fie cu persoane cu care împărtim afinități, de exemplu la un concert. Respectarea gesturilor de prevenție, inclusiv distanțarea fizică de cel puțin un metru și purtarea unei măști, este mai greu de realizat în astfel de cazuri.
„Acestea reprezintă ultimul bastion de libertate pe care oamenii si-l permit, reuniuni festive în care purtarea unei măști este percepută ca o frână”, notează epidemiologul Mircea T. Sofonea, lector la Universitatea din Montpellier. „Când suntem cu familia, spunem că suntem între noi, avem încredere unul în celălalt și avem tendința să ne imaginăm că riscurile sunt atenuate pentru că ne cunoaștem. La evenimente, împărtășim aceleași afinități și aceleași gusturi și există, de asemenea, o legătură care se stabilește foarte repede „, adaugă specialistul și igienistul în boli infecțioase Stéphane Gayet, de la Spitalul Universitar din Strasbourg.
Nu toate evenimentele de familie sau festive prezintă același risc de transmitere. Acest lucru este accentuat în locurile închise, care acționează ca principalul „inamic”. „Fac distincție în mod clar între locurile închise și locurile deschise. În locuri închise, trebuie să fii extrem de vigilent. În locuri deschise, putem relaxa vigilența din momentul în care respectăm distanțarea fizică”, a declarat Eric Caumes, șeful departamentului de boli infecțioase din spitalul Pitié-Salpêtrière, pentru France Inter.
Temeri după Festivalul de muzică
Acest lucru nu a fost clar în timpul Fête de la Musique, în special la Paris, sau în timpul concertelor organizate în ultimele săptămâni. Aceste mari adunări au făcut ca mulți specialiști să se teamă de o revenire a epidemiei Covid-19. Până în prezent, însă, niciun element specific nu permite ca unul dintre grupurile detectate să fie legat de aceste evenimente festive.
„Nu am observat un fenomen masiv. Îngrijorările pe care le-am avut sunt azi mult mai reduse”, judecă epidemiologul Carole Dufouil, director de cercetare la Inserm și director adjunct al școlii de sănătate publică din Bordeaux. „Dar, de fapt, nu știm, pentru că este foarte complicat să urmărim un lanț de contaminări în acest tip de evenimente cu persoane care nu se cunosc. Un individ infectat la o petrecere și care nu are simptome poate apoi să infecteze colegi la serviciu, iar noi vom considera un focar la locul de muncă ”, spune specialistul în boli infecțioase Benjamin Davido, de la spitalul Raymond-Poincaré, în Garches.
Dacă participanții la aceste adunări sunt destul de tineri și, prin urmare, sunt mai puțin expuși riscului de a dezvolta o formă gravă a bolii, ei pot transmite virusul rudelor mai vulnerabile.
Dificultatea „urmăririi”
Mai mult, oriunde a fost identificat un cluster, principala provocare rămâne să reușim să îl controlăm și să urmărim întregul lanț de contaminare. Celebrele „brigăzi” de sănătate sunt responsabile de contactarea persoanelor pozitive pentru a afla cine s-ar putea infecta, apoi se alătură membrilor acestui „al doilea cerc” pentru a le cere să fie testati pe rând.
„În cazul unui mediu familial, este mai ușor de urmărit lanțul de contaminare. Dar dificultatea va fi mare dacă oamenii nu se cunosc înainte de eveniment ”, subliniază Mircea T. Sofoena. Mai ales că doar o minoritate de oameni a descărcat și activat aplicația StopCovid, ceea ce permite să fii notificat de telefonul dacă ai intrat în contact cu o persoană care a fost testată pozitiv.
Deocamdată, spectrul unui eveniment „super-contaminant”, cum ar fi adunarea evanghelică din Mulhouse, care a făcut ca epidemia să explodeze în Franța la sfârșitul lunii februarie, nu s-a concretizat. La vremea respectivă, nimeni nu purta mască, iar participanții nu știau că își asumă vreun risc.
Astăzi, situația este „sub control”, dar prezintă o evoluție „îngrijorătoare” în mai multe regiuni. Pentru a limita riscul de agravare, recomandările de sănătate sunt transmise în mod regulat, iar purtarea unei măști este chiar obligatorie în locuri publice închise. „Acest tip de mesaj nu este foarte plăcut, dar va trebui să ne obișnuim cu el”, conchide Carole Dufouil.