Mai mult de jumătate dintre cei decedați au peste 80 de ani. Dar vârsta medie la terapie intensivă este mult mai mică, cu mulți pacienți cu vârste sub 65 de ani.
Este Covid o boală care-i afectează preponderent pe bătrâni? Cunoaștem acum că vârstnicii sunt mai expuși riscului de a dezvolta o formă gravă în urma infectării și de a fi spitalizați și a muri. Incontestabil. Acest argument este, de asemenea, utilizat frecvent pentru a pune sub semnul întrebării măsurile de sănătate, care, potrivit opozanților, penalizează viața economică pentru a salva „numai” persoanele în vârstă.
Alții cred că, deoarece majoritatea populației nu risca mai nimic, este mai bine ca virusul să fie lăsat să circule și, astfel, populația să fie imunizată. Dar sunt persoanele în vârstă singurele cu risc?
Sars-CoV-2 nu atacă toți oamenii în același mod. Majoritatea vor avea doar simptome ușoare (sau deloc), în timp ce alții se vor îmbolnăvi grav.
Fie că este vorba de spitalizare sau deces, datele confirmă ceea ce știm de mult: persoanele în vârstă sunt cele mai afectate, de departe. Astfel, din cele peste 124.300 de persoane care au fost spitalizate în Franța după 1 martie, jumătate aveau peste 71 de ani. Și dintre cele 21.660 de persoane care au murit în spital din cauza Covid (cifră din 8 octombrie), aproape trei sferturi aveau peste 75 de ani. În ceea ce privește pacienții care au murit în afara spitalului, majoritatea trăiau în aziluri și, prin urmare, vârstnici sau chiar foarte bătrâni. Au fost înregistrate în total 32.445 de decese de la începutul lunii martie.
0,001% risc de deces pentru cei sub 20 de ani
Lucrările recente oferă o imagine mai precisă a profilului celor 90.800 de pacienți spitalizați pentru Covid în Franța, în perioada 1 martie – 15 iunie. Datele arată că riscurile de spitalizare și deces cresc odată cu vârsta. În perioada studiată, cei peste 80 de ani reprezintă o treime din persoanele spitalizate și puțin mai mult de jumătate (53%) din decese.
Urmează cei de 70-80 de ani, care reprezintă 20% din spitalizări pentru Covid și un sfert din decese. Riscul este redus pentru cei cu vârsta de 60 de ani, care au ocupat 18% din paturi și au reprezentat 14% din decese. Puțin mai mult decât cei de 50 de ani, care au reprezentat 14% din persoanele spitalizate și 6% din decese. În mod evident, aproape opt din zece decese au implicat persoane în vârstă de 70 de ani și peste.
Cu toate acestea, „tinerii” nu lipsesc din acest tabel: 17% dintre persoanele spitalizate și 3% dintre pacienții decedați aveau vârsta sub 50 de ani. În total, 438 de pacienți cu vârsta sub 50 de ani au murit de la Covid în perioada martie-iunie în Franța, inclusiv 131 sub 40 de ani. În comparație cu numărul de persoane din această grupă de vârstă care au fost infectate cu virusul, aceasta este doar o mică parte. În mod clar, riscul nu este zero, dar este foarte scăzut.
Agenția americană de sănătate publică (CDC) estimează că o persoană cu vârsta cuprinsă între 18 și 29 de ani infectată cu Covid are 13 ori mai puține șanse de a fi internată în spital decât o persoană cu vârsta peste 85 de ani și că are un risc de 630 de ori mai mic de a muri. Un alt studiu, publicat în iulie în revista Science, a estimat că riscul de deces a variat de la 0,001% pentru cei sub 20 până la 8,3% pentru cei peste 80 de ani. Adică un risc de 8000 de ori mai mic! Aceste probabilități nu trebuie luate la propriu, dar permit o idee de ansamblu.
Un pericol există: riscul pentru o persoană tânără și sănătoasă de a rămâne cu sechele în urma infectării. Pentru moment, nu cunoaștem frecvența acestui fenomen. Potrivit unui studiu italian efectuat pe 143 de pacienți (19 până la 84 de ani), aproape 90% dintre ei aveau cel puțin un simptom neobișnuit la două luni după infectare. Un alt studiu (britanic, nevalidat încă de oamenii de știință) pe 134 de pacienți cu vârsta cuprinsă între 46 și 73 de ani a arătat, de asemenea, că 74% au simptome persistente după trei luni (dificultăți de respirație, oboseală excesivă). Dar sunt necesare alte studii mai ample pentru a cuantifica acest fenomen.