Covid-19| Rata de reinfectare a crescut semnificativ de la apariția variantei Delta, în unele regiuni cu până la 350%
Pe măsură ce numărul infectărilor cu SARS-Cov-2 crește în Anglia, din ce în ce mai mulți britanici raportează că s-au infectat că au Covid-19 pentru a doua sau chiar a treia oară. O nouă analiză sugerează că persoanele nevaccinate ar trebui să se aștepte să se reinfecteze, în medie, la fiecare 16 luni.
„Dacă avem o prevalență mare și o expunere frecventă la virus, așa cum se întâmplă în școli, vom vedea din ce în ce mai mulți oameni care se reinfectează, uneori chiar în ciuda faptului că sunt complet vaccinați”, spune Stephen Griffin, profesor de virusologie la Universitatea din Leeds.
Anul trecut presupunerea a fost că, deși s-ar putea produce reinfectări, ele ar fi relativ rare, fiind înregistrate, la momentul respectiv, doar câteva zeci de cazuri în întreaga lume.
Știm acum că imunitatea naturală la SARS-CoV-2 începe să scadă în timp. Un studiu danez sugerează că persoanele sub 65 de ani au avut o protecție de aproximativ 80% timp de cel puțin șase luni, în timp ce persoanele peste 65 de ani au avut doar 47% protecție.
Sosirea variantei Delta a complicat și mai mult situația
„În cazul lucrătorilor din domeniul sănătății pe care i-am studiat există mulți care au avut un nivel decent de anticorpi și care au fost, în unele cazuri, atât infectați anterior cât și vaccinați cu doză dublă, dar tot au suferit infecții simptomatice”, spune Danny Altmann, profesor de imunologie la Imperial College din Londra.
„Cred că reinfectarea este mult mai frecventă decât credeam înainte”.
Riscul de reinfectare pare să fi fost mai mare începând din mai 2021, când Delta a devenit variantă dominantă.
Statele Unite, unde diferite state au început acum să urmărească și să raporteze ratele de reinfectare, susțin ideea că există un risc substanțial mai mare din cauza variantei Delta.
Rate mari de reinfectare
În Oklahoma, care are o populație de aproximativ 3,9 milioane de locuitori, au fost raportate 5.229 de reinfectări în septembrie (echivalent cu o rată de 1.152 la 100.000). Începând cu luna mai, rata de reinfectare a crescut cu 350%.
Centrul SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) definește reinfectare ca pe un caz confirmat de laboratoarele de testare Covid-19 care apare la 90 de zile sau mai mult după un caz confirmat anterior.
Dr. Nisreen Alwan, profesor în sănătate publică la Universitatea din Southampton, a declarat: „Odată cu creșterea nivelului de infectare cu SARS-CoV-2 în Marea Britanie, mulți dintre noi suntem conștienți că există copii și adulți care s-au reinfectat, uneori după o perioadă relativ scurtă de la prima îmbolnăvire.
„Încă nu știm prea multe despre factorii de risc legați de reinfectare, dar presupunerea teoretică este că, odată ce toți tinerii vor fi infectați, pandemia se va apropia de final”.
Cercetări bazate pe date din trecut
Pentru a gasi răspunsul la această întrebare, Prof. Jeffrey Townsend și colegii săi de la Școala de Medicină a Universității Yale au analizat datele legate de reinfectare și datele imunologice cunoscute pentru alte coronavirusuri, inclusiv cele care cauzează SARS, MERS și răceli comune.
Combinând acest lucru cu alte date imunologice de la persoanele care s-au vindecat de SARS-CoV-2, au reușit să modeleze riscul reinfectării cu Covid-19 în timp.
Cercetarea, publicată în The Lancet Microbe, sugerează că reinfecțiile vor deveni din ce în ce mai frecvente pe măsură ce imunitatea scade.
„Dacă nu ești vaccinat, ar trebui să o faci. Iar dacă ai fost infectat, tot ar trebui să te vaccinezi, deoarece în acest fel prelungești durata protecției”, crede Townsend.
„Dacă nu reducem prevalența [la școlari], va crește rate de infectare și, eventual, de reinfectare, iar virusul va fi apoi răspândit la părinții pentru care protecția vaccinurilor ar putea să scadă și, mai critic, la bunici și persoanele vulnerabile.”
Sursa: The Guardian
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook