Datele britanice arată că rata de infectare este mai mare în rândul celor vaccinați decât în grupul celor care nu au primit serul anti-Covid. Pe măsură ce campania de vaccinare se extinde, apar din ce în ce mai multe cazuri de persoane infectate cu SARS-CoV-2 deși sunt vaccinate anti-Covid, așa cum a remarcat acum câteva zile, pe Twitter, un profesor britanic în economie.
„Cel mai recent raport de monitorizare a campaniei de vaccinare publicat de Agenția de Sănătate Publică din Marea Britanie arată că persoanele vaccinate sunt pozitive într-o proporție mai mare decât persoanele nevaccinate, pentru toate categoriile de vârstă, începând cu grupa 30-39 de ani”, scrie profesorul.
Raportul în cauză demonstrează același lucru. În categoria persoanelor cu vârsta cuprinsă între 40 și 49 de ani, proporția celor vaccinate și infectate este chiar de două ori mai mare decât în rândul nevaccinaților (1281 din 100.000 de persoane, față de 690), în septembrie. Dar asta înseamnă că persoanele care sunt vaccinate sunt mai susceptibile de a fi infectate?
VERIFICARE
În realitate, fenomenul nu este nici surprinzător, nici deosebit de îngrijorător și asta din două motive. În primul rând, vaccinul protejează imperfect împotriva riscului de infectare. Prin urmare, este posibil să fii infectat, chiar dacă ești complet vaccinat.
„Vaccinurile pe care le avem în prezent sunt injectate în mușchi, la nivelul brațului. Poți dobândi o imunitate generală bună și ești astfel protejat împotriva formelor severe ale bolii. Dar nu oferă neapărat o imunitate puternică la suprafață, la nivelul membranelor mucoase”, explica acum câteva săptămâni profesorul Michel Cogné, biolog și imunolog la Spitalul Universitar din Rennes.
Însă poarta de acces preferată a virusului este tocmai mucoasa nazală. Unii oameni de știință au avertizat asupra acestui aspect chiar înainte de a începe utilizarea vaccinurilor, iar capacitatea lor de a preveni infectarea s-a dovedit a fi chiar mai slabă decât se aștepta.
Mai mulți vaccinați decât nevaccinați
În plus, persoanele care au fost complet vaccinate, atât în Marea Britanie cât și în Franța, reprezintă acum procentul majoritar al populației (67,5%, respectiv 67,4%), inclusiv copii. Din punct de vedere mecanic, nu este, prin urmare, surprinzător să găsim mai mulți oameni infectați în grupul vaccinat, deoarece virusul continuă să circule.
„Dacă 100% dintre oameni ar purta centurile de siguranță, numărul accidentelor mortale ar scădea, dar dintre decesele care ar avea loc, 100% ar fi persoane care au optat pentru măsura de prevenție. Asta nu înseamnă că centura de siguranță nu funcționează”, explica în vară Raywat Deonandan, epidemiolog la Universitatea din Ottawa (Canada).
Mai ales că „persoanele vaccinate pot fi mai expuse decât persoanele nevaccinate: comportament mai relaxat, screening și izolare mai puțin frecvente, prezența în zonele în care virusul circulă mai mult”, explică Mircea Sofonea, lector epidemiolog la Universitatea din Montpellier.
“În mod clar, nu vaccinul te expune unui risc crescut de a contracta virusul, ci faptul că persoanele vaccinate și-au reluat viața de dinainte într-o mai mare măsură decât cele nevaccinate, plus că acordă mai puțină atenție măsurilor de provenție, ceea ce le face mai predispuse la infectare. În plus, grupul persoanelor nevaccinate le include și pe cele infectate natural, iar unele au fost infectate recent. Prin urmare, sunt în prezent protejate împotriva variantei Delta”, explică cercetătorul.
Eficacitate împotriva formelor severe
Faptul că sunt mai multe infectări în grupul celor vaccinați nu înseamnă că vaccinurile sunt inutile. În practică, eficacitatea serurilor anti-Covid împotriva formelor severe de boală este măsurată de numărul de spitalizări și decese. Iar în această privință, toate datele de care dispunem sunt foarte încurajatoare.
Din raportul britanic, aflăm că rata persoanelor spitalizate cu Covid este semnificativ mai mică în rândul celor vaccinați decât în rândul celor nevaccinați:
-81% în rândul persoanelor de 50-59 de ani
-77% în rândul celor de 60-69 de ani
-68% în grupa de vârstă 70-79
-50% în grupa de vârstă peste 80 de ani.
Același lucru este valabil și pentru rata de mortalitate Covid, care este mult mai mică la persoanele vaccinate.
Sursa: Le Figaro