Un studiu publicat în revista Nature arată că mortalitatea în cazul Covid depășește intervalul de infectare și „Covid pe termen lung” ar putea fi fatal până la șase luni după contaminare. Simptomele „Covid pe termen lung” sunt documentate pe scară largă: dificultăți de respirație, oboseală generalizată, crize de tuse, cheaguri de sânge, accidente vasculare cerebrale, pierderi de memorie, dificultăți de concentrare, depresie.
Cercetarea, realizată folosind date provenite de la Departamentul pentru problemelor veteranilor din SUA, constată o creștere cu 59% a riscului de a muri în termen de șase luni de la contractarea virusului, comparativ cu un pacient care nu ar fi contractat virusul. Risc în exces se manifestă prin aproximativ 8 decese suplimentare la 1.000 de pacienți. Studiul arată că mulți pacienți se întorc în spital, iar unii mor, la câteva săptămâni după ce simptomele infectării inițiale au dispărut.
Consecințe mai puternice decât gripa
„Când te uiți la prima fază a bolii, vezi doar vârful aisbergului”, a declarat pentru Bloomberg Ziyad Al-Aly, șeful departamentului de cercetare și dezvoltare de la VA Medical Center din St. Louis, Missouri, care a condus studiul. „Dar începem să vedem ce se află în profunzime și este îngrijorător”.
Datele analizate de cercetători arată că riscul de a dezvolta complicații pe termen lung este mult mai mare pentru Covid decât pentru gripa sezonieră. Cercetătorii au observat o legătură între virulența primei infectări cu Covid și probabilitatea de a dezvolta complicații pe termen lung, care pun viața în pericol: pacienții care au fost spitalizați în secțiile ATI au mai multe șanse de a dezvolta forme severe de Covid pe termen lung decât cei care nu ajung acolo. Cei care nu au fost spitalizați sunt mai puțin predispuși spre Covid pe termen lung.
Opioidele, principala cauză a complicațiilor psihiatrice
Autorii studiului și-au exprimat îngrijorarea cu privire la utilizarea antidepresivelor – și în special a opioidelor, prescrise pe scară largă în Statele Unite – întrucât un studiu Lancet arată că boala Covid te termen lung are consecințe psihiatrice care pot duce la depresie, din cauza invaziei virale a sistemul nervos și a efectelor neurologice ale răspunsului imun prelungit.
Un alt studiu publicat în revista Nature în octombrie 2020, arată că aproximativ 10% dintre pacienții care contractează coronavirusul ar putea dezvolta simptome de Covid pe termen lung.