Persoanele infectate cu Covid-19 contaminează aproximativ jumătate dintre membrii familiei cu care locuiesc, iar adulții par a fi mai contagioși decât copiii, potrivit unui studiu al autorităților sanitare (CDC) din SUA publicat vineri, 30 octombrie.
Multe studii din întreaga lume au încercat să determine riscul exact de transmitere în cadrul unei familii, cu rezultate foarte variabile, dar sugerând că cei mici sunt mai puțin susceptibili să fie vectori ai coronavirusului decât adulții. Noul studiu al Centrelor pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) se bazează pe 101 cazuri de Covid-19 din două orașe, Nashville (Tennessee) și Marshfield (Wisconsin), începând cu luna aprilie a anului trecut.
Cercetătorii au urmărit 191 de membri ai familiilor acestor 101 cazuri, cerându-le să țină un jurnal cu posibilele lor simptome și să colecteze probe (nazale și / sau salivare) timp de 14 zile. 102 din aceste 191 de cazuri de contact au dat ulterior teste pozitive, cu o rată de infectare secundară de 53%. Dintre primele 20 de cazuri sub 18 ani, rata infectării secundare a fost de 43%, în timp ce pentru cei 82 de adulți a fost de 57%. Însă faptul că cei mici nu au fost numerosi (20) face totuși dificilă generalizarea rezultatului. Autorii concluzionează, de asemenea: „Au avut loc transmisii semnificative, indiferent dacă pacientul inițial a fost adult sau copil”.
O altă lecție este că mai puțin de jumătate dintre membrii testați pozitiv au prezentat simptome, subliniind riscul transmiterii asimptomatice. CDC recomandă persoanelor care cred că au fost infectate să se izoleze acasă, să doarmă într-o cameră separată, să folosească o baie separată dacă este posibil și să poarte o mască.
Sursa: Le Figaro