La începutul pandemiei, s-a spus că persoanele care au grupa sanguină 0 au șanse mai mici de a fi infectate cu Covid-19. Există vreo confirmare în acest sens? Nathan Clumeck, profesor emerit în boli infecțioase la ULB și CHU Saint-Pierre din Belgia, răspunde.
Într-un studiu recent publicat în revista științifică Blood Advances, cercetătorii de la Harvard Medical University oferă o nouă ipoteză cu privire la rolul grupelor de sânge în transmiterea SARS-CoV-2. Potrivit rezultatelor, persoanele cu grupa A sunt mai expuse riscului de a fi infectate.
Cercetătorii de la Harvard au ajuns la concluzia că virusul se atașează mai ușor de zaharurile care se găsesc în mod specific în celulele epiteliale respiratorii (cum ar fi cele găsite pe mucoasa traheei și bronhiilor) ale persoanelor cu grupa sanguină A.
„Informațiile au apărut de la începutul epidemiei. Le vom transmite într-un alt mod: grupa A este cea mai expusă riscului. Există datele acestei cercetări recente care arată că proteina virusului se anexează mai ușor la cei care au grupa A, la antigenii A, care, din motive pe care nu le cunoaștem, se găsesc pe suprafața celulelor pulmonare. Deci, înțelegeți legătura. Dacă ai grupa A, ai antigenul A pe celulele pulmonare. Proteina virală aderă cu o eficiență mai mare. Deci persoanele cu grupa de sânge A pot fi incluse în grupa de risc„.
Sursa: RTL