Potrivit primelor rezultate ale unui studiu realizat de Universitatea Britanică din Oxford si publicat luni, privind impactul pe termen lung al Covid-19, un număr mare de pacienți externați din spitale prezintă în continuare simptome de respirație greoaie, oboseală, anxietate și depresie, la două până la trei luni de la contractarea virusului.
Oamenii de știință au detectat, de asemenea, anomalii ale mai multor organe și cred că inflamația poate persista în organism.
Studiul C-MORE al universității din Oxford a examinat 58 de pacienți cu COVID-19, cu forme moderate sau severe, care au fost tratați la NHS Foundation Trust din Oxford University Hospitals (OUH) între martie și mai 2020.
După scanarea RMN și o serie de teste, studiul a constatat că 64% dintre pacienți au suferit de probleme de respirație persistente și 55% s-au plâns de oboseală semnificativă.
Au fost observate anomalii ale plămânilor la 60% dintre pacienții cu COVID-19, ale rinichilor la 29%, ale inimii pentru 26% dintre pacienți și ale ficatului în 10% din cazuri.
De asemenea, studiul a constatat că pacienții au raportat simptome de anxietate și depresie, dar și o scădere semnificativă a calității vieții.
Dr. Betty Raman, care conduce studiul C-MORE împreună cu profesorul Stefan Neubauer, a declarat: „Studiul nostru a evaluat pacienții care încă se recuperează după externare, la două până la trei luni de la debutul bolii.
„Am găsit anomalii ale mai multor organe, dar este dificil să știm câte au fost preexistente și câte au fost cauzate de COVID-19.
Sursa: Le Parisien