Stațiunea Ischgl a trebuit să fie izolată în câteva ore pe 13 martie.
Parchetul austriac a ordonat deschiderea unei anchete judiciare împotriva a patru persoane suspectate că au permis dezvoltarea unei surse de contaminare a noului coronavirus în timpul sezonului de iarnă în Tirol. Au fost lansate acțiuni colective împotriva autorităților austriece.
Patru persoane sunt vizate de o anchetă a justiției austriece, pentru că au permis dezvoltarea unei surse de contaminare în Tirol, la originea a câteva mii de cazuri pozitive.
„Implementarea reglementărilor privind restricțiile de circulație în stațiunea Ischgl sunt examinate mai detaliat”, a declarat Hansjörg Mayr în numele procuraturii austriece. „Până în prezent, patru persoane sunt pe lista acuzaților și nu vor fi date informații cu privire la identitatea lor”. Procuratura nu a decis încă să trimită acuzațiile în instanță.
Anonimatul persoanelor suspecte
Potrivit serviciului de radiodifuziune publică austriac ORF, „primarul din Ischgl, Werner Kurz, și consilierul general al cantonului, Markus Maass, sunt vizați”, precum și „doi oficiali locali”. Aceștia sunt acuzați de „proasta gestionare, în mod intenționat sau neglijent, a unei boli transmisibile care a afectat integritatea fizică sau mentală a celorlalți”, a scris ORF pe site-ul său oficial miercuri, citând o sursă care a cerut să rămână sub protecția anonimatului.
Guvernul regional tirolez a refuzat să confirme numele celor cercetați, dar a spus că va sprijini „toate investigațiile pe cât posibil”. Primarul din Ischgl nu a răspuns la întrebări.
Mii de turiști contaminați, patru plângeri depuse
În februarie și martie se presupune că mii de turiști, în special germani și scandinavi, au fost infectați cu noul coronavirus în timpul șederii lor în Tirol (vest) și purtau virusul la întoarcerea lor din vacanță.
Pe 13 martie, odată cu creșterea numărului de infectări înregistrate oficial în Tirol, cancelarul austriac Sebastian Kurz a impus izolarea zonei, una dintre primele regiuni carantinate din Europa, cerând celor aproximativ 10.000 de turiști să evacueze Ischgl într-o oră.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) nu catalogase încă focarul global de coronavirus drept pandemie.
Miercurea trecută, au fost depuse patru prime plângeri într-o acțiune colectivă împotriva autorităților austriece, care resping orice responsabilitate. Trei germani și familia unui austriac care a murit de coronavirus solicită despăgubiri între 12.000 și 100.000 de euro.
Sursa: Sud Ouest