Cercetările efectuate de Public Health England și UK Coronavirus Immunology Consortium (UK-CIC) demonstrează răspunsuri solide ale celulelor T la proteinele virusului SARS-CoV-2. Imunitatea celulară (celulele T) împotriva SARS-CoV-2 este prezentă la majoritatea adulților, după șase luni de la infectarea inițială.
Cercetările efectuate de Public Health England și UK Coronavirus Immunology Consortium (UK-CIC) demonstrează răspunsuri solide ale celulelor T la peptidele virusului SARS-CoV-2 în cazul tuturor participanților la studiu, după o infectare asimptomatică sau ușoară / moderată cu COVID-19.
O întrebare cheie este dacă infectarea cu SARS-CoV-2 are ca rezultat imunitate la reinfecție și, dacă da, pentru cât timp. Sistemul imunitar este extrem de complex și există multe căi diferite prin care se poate genera imunitate. Acest studiu examinează rolul celulelor T în imunitatea împotriva SARS-CoV-2 la șase luni după infecție.
În cadrul UK-CIC, cercetătorii de la Universitatea din Birmingham, Public Health England și NIHR Manchester Clinical Research Facility au colectat probe de la peste 2.000 de lucrători din domeniul sănătății clinice și non-clinice, inclusiv 100 de persoane care au fost testate pozitiv pentru SARS-CoV-2 în martie / aprilie 2020 (vârsta medie 41 (interval 22-65); 23 bărbați, 77 femei).
Toți cei 100 de indivizi au prezentat simptome ușoare / moderate sau au fost asimptomatici (56 / 44) și niciunul nu a fost spitalizat pentru COVID-19. Probele au fost colectate lunar pentru a măsura nivelurile de anticorpi, iar probele de sânge au fost prelevate după șase luni, pentru a evalua răspunsul celular (celule T). O serie de analize au fost efectuate pentru a evalua diferite aspecte ale răspunsului celulelor T. Efectuarea acestor analize celulare este mult mai complexă decât studiile pe anticorpi – dar acest studiu pe 100 de indivizi este unul dintre cele mai mari din lume, până în prezent, în acest domeniu.
Constatările studiului
Răspunsurile celulelor T au fost prezente în cazul tuturor indivizilor, la șase luni după infectarea cu SARS-CoV-2. Răspunsul imun celular a fost îndreptat împotriva unei game de proteine ale virusului, inclusiv a proteinei Spike care este utilizată în majoritatea studiilor pentru dezvoltarea vaccinurilor. Imunitatea a fost prezentă și împotriva proteinelor suplimentare, cum ar fi nucleoproteina, ceea ce sugerează că acestea pot fi utile pentru încorporarea în viitoarele protocoale de vaccinare. Acest lucru indică faptul că o memorie celulară robustă împotriva virusului persistă cel puțin șase luni.
Puterea răspunsului celulelor T a fost diferită de la un individ la altul, fiind considerabil (50%) mai mare la persoanele care au prezentat simptome. Vor fi necesare cercetări suplimentare pentru a determina semnificația acestei descoperiri. Este posibil ca imunitatea celulară crescută să ofere o protecție sporită împotriva reinfecției la persoanele cu formă simptomatică inițială sau ca indivizii asimptomatici să poată combate virusul fără a fi nevoie să genereze un răspuns imun mare.
În general, aceste descoperiri indică un răspuns imun celular robust (celule T) împotriva SARS-CoV-2 la șase luni după infectare. Aceste descoperiri vor alimenta nu numai înțelegerea modului în care funcționează imunitatea la SARS-CoV-2, ci va ajuta la informarea viitoarelor strategii de vaccinare. Acum sunt necesare cercetări suplimentare pentru a evalua dacă acest răspuns imun este menținut pe termen lung și pentru a înțelege mai bine modul în care puterea răspunsului imun celular corespunde probabilității de reinfectare.
Imunitate celulară robustă
Profesorul Paul Moss, membru al UK Coronavirus Immunology Consortium, de la Universitatea din Birmingham, a declarat:
„Înțelegerea elementelor care constituie imunitatea împotriva SARS-CoV-2 este extrem de importantă, atât pentru a ne permite să înțelegem cât de sensibili sunt indivizii la reinfectare, dar și pentru a ne ajuta să dezvoltăm vaccinuri COVID-19 mai eficiente.
„Din cunoștințele pe care le avem, studiul nostru este primul din lume care arată o imunitate celulară robustă care rămâne la șase luni după infectare în cazul persoanelor care au prezentat COVID-19 ușor / moderat sau asimptomatic. Interesant, am constatat că imunitatea celulară este mai puternică pentru cei care au avut infecție simptomatică, comparativ cu cazurile asimptomatice. Acum avem nevoie de mai multe cercetări pentru a afla dacă indivizii simptomatici sunt mai bine protejați împotriva reinfectării”.
Această lucrare este o publicatie preliminară care nu a fost încă evaluată de alți oameni de știință.