Covid-19| OMS recomandă utilizarea steroizilor: „Sunt eficienți în cazul formelor severe”

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a recomandat astăzi utilizarea unei game de steroizi pentru formele foarte severe de Covid-19.

Această recomandare urmărește rezultatele a opt studii clinice publicate în “Journal of the American Medical Association”, care dovedesc eficacitatea steroizilor pentru pacienții aflați în stare critică. Rezultatele au arătat că aceste medicamente scad rata mortalității în cazul celor mai grav afectati.

Dr. Martin Landray de la Universitatea Oxford, responsabil de unul dintre studii, a explicat că utilizarea steroizilor oferă, de asemenea, mai multe opțiuni în tratarea pacienților. „Cu cât sunt mai multe opțiuni, cu atât mai bine”, spune el.

Dr. Anthony Gordon, de la Imperial College London, susține aleași rezultate și consideră că s-a făcut „un mare pas înainte”, amintind în același timp că „pe cât sunt de impresionante, aceste rezultate nu reprezintă totuși un remediu” împotriva virusului.

Steroizii sunt ieftini, disponibili pe scară largă și folosiți de zeci de ani. Aceștia reduc inflamația care apare uneori la pacienții cu coronavirus atunci când sistemul imunitar reacționează exagerat pentru a combate infectarea. Această reacție excesivă dăunează plămânilor și poate fi fatală. Potrivit Washington Post, o anumită familie de steroizi pare să fie cea mai eficientă, corticosteroizii. ABC News clarifică faptul că acești steroizi nu sunt cei utilizați pentru a îmbunătăți performanța sportivă.

„Aceasta este cea mai importantă veste pentru noi”

În iunie anul trecut, un studiu amplu realizat de Universitatea din Oxford a dezvăluit că un steroid numit dexametazonă, din familia corticosteroizilor, a redus numărul decesele cu până la 35% la pacienții conectați la ventilatoare și cu 20% la cei care au nevoie doar de oxigen. „Acesta este primul tratament dovedit care reduce mortalitatea la pacienții cu Covid-19 sub asistență de oxigen sau ventilator”, a reacționat la momentul respectiv OMS, care a calificat aceste rezultate drept „descoperire științifică” .

Acest studiu de la Universitatea Oxford a deschis ușa cercetărilor suplimentare asupra acestui tratament. „Sunt încântat. Este incredibil să vezi că celelalte studii se îndreaptă în aceeași direcție. Aceasta este cea mai importantă știre pentru noi despre modul în care ar trebui să tratăm pacienții ”, a spus dr. Derek Angus de la Universitatea din Pittsburgh, care a efectuat unul dintre studii.

Cu toate acestea, utilizarea steroizilor nu este lipsită de risc, mai ales dacă aceștia sunt utilizați la pacienții mai puțin bolnavi. Ele pot fi într-adevăr dăunătoare și pot slăbi sistemul imunitar. Recomandăm corticosteroizi sistemici pentru tratamentul pacienților cu forme severe sau critice de Covid-19. Vă sugerăm să nu utilizați corticosteroizi în tratamentul pacienților cu forme non-severe, deoarece tratamentul nu ar oferi niciun beneficiu și se poate dovedi chiar dăunător. Tratamentul ar trebui realizat sub supravegherea unui medic „, a declarat OMS într-un comunicat.

Exit mobile version