Există un consens științific solid. Adulții tineri (18-34) care suferă de obezitate, diabet sau hipertensiune, au cele mai mari șanse să ajungă la terapie intensivă sau să moară din cauza Covid-19, potrivit unui studiu realizat pe 3.000 de persoane spitalizate în Statele Unite.
Analiza, publicată miercuri în revista Jama Internal Medicine, se referă la pacienții spitalizați între aprilie și iunie și confirmă mai întâi că oamenii de culoare și hispanicii sunt cei mai afectați de epidemie: ei reprezintă 57% dintre tinerii adulți spitalizați și 49% dintre cei decedați sau intubați (ținem cont că aceste minorități însumează 33% din populația americană).
Riscul de deces e cu aproape 50% mai mare
Persoanele care suferă de obezitate morbidă (cu un indice de masă corporală peste 40) sunt extrem de expuse, cu 41% dintre pacienți intubați sau decedați. Urmează hipertensiunea (31% dintre pacienții intubați sau decedați) și diabetul (27%). Adulții tineri cu toate cele trei afecțiuni (obezitate morbidă, hipertensiune și diabet) au avut riscul de a muri sau de a fi intubați egal cu adulții sănătoși din generațiile următoare, de la 35 la 64 de ani, potrivit cercetătorilor.
Studiul se alătură multor altor studii care indică faptul că persoanele obeze prezintă un risc mai mare de complicații provocate de Covid-19. O „meta-analiză” care compilează mai multe studii ce implică 400.000 de pacienți, publicată în august în revista Obesity Reviews, a estimat că persoanele obeze prezintă un risc dublu de a fi spitalizate după infectarea cu coronavirus, comparativ cu persoanele cu greutate normală. Riscul de deces a fost cu 48% mai mare.
Sursa: Le Parisien