Covid-19| Noile teste rapide, cu rezultat în 15 minute – soluția pentru stoparea epidemiei

Covid-19| Noile teste rapide, cu rezultat în 15 minute – soluția pentru stoparea epidemiei

Pe 27 august, Donald Trump a anunțat achiziționarea a 150 de milioane de „teste rapide” care pot detecta coronavirusul în doar 15 minute. O „dezvoltare majoră care va ajuta țara noastră să rămână deschisă, să îi readucă pe americani la muncă și pe copii la școală”, potrivit purtătorului de cuvânt al acestuia.

Acest test, numit BinaxNow, a fost dezvoltat de Abbott Laboratories și a primit autorizație de la FDA (Food and Drug Administration). Câteva zile mai târziu, pe 1 septembrie, grupul elvețian Roche a anunțat că testul rapid dezvoltat de acesta va fi disponibil până la sfârșitul lunii septembrie pentru Uniunea Europeană. Nu vorbim aici despre teste serologice rapide, pentru a afla dacă cineva a fost infectat cu coronavirus în trecut, ci despre „teste antigenice rapide”, care au același scop ca testele PCR: pentru a afla dacă în prezent suntem infectați cu SARS-Cov-2.

Mulți epidemiologi apreciază acest progres, explicând că posibilitatea de a efectua teste rapide, care nu necesită instrumente costisitoare, ar putea permite un diagnostic mai bun și, prin urmare, un control mai bun al epidemiei Covid-19. Acest lucru ar fi util având în vedere reapariția epidemiei. Dar până acum, dovezile eficienței acestor „teste antigenice” sunt incomplete și nu au fost publicate în reviste științifice.

(Aproape) la fel de ușor ca un test de sarcină

„Cu ajutorul testului rapid se detectează antigenele, adica proteinele virusului”, explică Denis-Jean David. Antigenul de pe suprafața coronavirusului este locul de care se atașează anticorpii pe care îi producem pentru a combate virusul. „Prin urmare, vom detecta antigenele prezente în probă cu ajutorul unor anticorpi fabricați și blocați pe o membrană”, spune el.

Avantejul acestei tehnici: 5 dolari pentru un test, potrivit lui Abbott. În plus, rezultatul este disponibil într-un sfert de oră, afișat pe o bandă colorată, cam ca la un test de sarcină. Acest tip de diagnostic poate fi efectuat în laborator, la cabinetul unui medic generalist sau chiar la farmacist. Suficient pentru a debloca laboratoarele de analize.

Dezavantaje

Testul are prin urmare multe avantaje, dar și dezavantaje. „În general, aceste teste sunt mai puțin sensibile decât testele PCR”, avertizează Denis-Jean David. Motivul: testul PCR „amplifică” virusul prezent de mai multe ori. Dacă se fac suficiente cicluri, poate fi dezvăluită chiar și o încărcătură virală minimă. 

În schimb, această amplificare nu poate fi efectuată pentru detectarea antigenelor coronavirusului. Acesta este motivul pentru care un test antigen este mai puțin sensibil, adică este mai probabil să nu detecteze virusul dacă acesta este prezent în cantități mici.

Cu toate acestea, atât Roche, cât și Abbott susțin că au atins cifre impresionante: 96%, respectiv 97%. „Aceste cifre mi se par bune, dar sunt doar comunicate de presă”, explică Denis-Hean David. Pentru că, deocamdată, aceste rezultate sunt încă neclare.

A avea teste care sunt foarte simple și  rapide, dar care detectează doar persoanele cu o încărcătură virală ridicată ar putea fi, prin urmare, o soluție interesantă pentru a opri lanțurile de transmitere, a declarat epidemiologul Michael Mina.

 

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook