Covid-19: Noile cazuri depistate la Beijing alarmează autoritățile. Somonul ar putea fi sursa infectării

În China, atenția este acum îndreptată asupra somonului. Peștele a fost scos în acest weekend din supermarketuri și șters din meniurile restaurantelor, victimă a valului de îngrijorare care s-a abătut asupra capitalei Chinei, după anunțarea a 36 de cazuri noi de Covid-19 în trei zile, toate legate de marea piață de alimente Xinfadi. Vești care ar putea prevesti un „al doilea val” în țara cu 1,4 miliarde de locuitori.

Beijingul a fost relativ ferit de epidemia de coronavirus care a îzbucnit la Wuhan în decembrie. Conform cifrelor oficiale, capitala, unde au fost luate măsuri de precauție drastice, a înregistrat doar 463 de cazuri și nouă decese, din totalul de 89.720 de cazuri și 4.634 de victime în China. Piața Xinfadi nu are nicio legătură cu cea din Wuhan, primul focar al Chinei.

Xinfadi este o piață imensă, care oferă zilnic tone de legume și fructe celor 20 de milioane de locuitori ai Capitalei. În total, 80% din fructele, legumele, carnea și peștele care se află pe mesele locuitorilor capitalei chineze trec prin Xinfadi. Aproximativ 3.000 de companii comerciale mici aduc aici produse proaspete din toată China. Piata se întinde pe 121 de hectare, iar suprafața se dublează dacă se iau în considerare hotelurile, restaurantele și alte infrastructuri din jur. Potrivit lui Pang Xinghuo, director adjunct al Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Beijing, citat de agenția oficială de știri chineză, majoritatea pacienților detectați au lucrat în Xinfadi și 9 dintre ei au fost expuși direct sau indirect la aceasta.

„Pe timp de război“

În ultimele 55 de zile, în capitală nu a fost înregistrat niciun caz de contaminare locală cu noul virus. Prin urmare, riscul ca Beijingul să  devină un nou epicentru îngrijoreaza autoritățile. Spre deosebire de luna ianuarie, când autoritatile au ezitat în fața acestui virus necunoscut, acum răspunsul a fost promt, demn de o acțiune pe „timp de război”, în termeni oficiali.

Imediat după ce, joi, a fost descoperit primul caz la Beijing, sute de polițiști și paramilitari au fost trimisi în zona pieței, care a fost imediat închisă și dezinfectată. Autoritățile sanitare au ordonat inspecții în toate depozitele și întreprinderile care sunt în contact cu carnea și peștele din capitală, iar alte cinci piețe mari au fost închise. Spitalele au primit ordin să testeze toți pacienții cu febră. 11 zone rezidențiale au fost izolate sâmbătă și nouă școli închise. Toate evenimentele sportive au fost suspendate și, potrivit Zhulin Zhang, un reporter al Courrier International, călătorii care vin din Beijing intră în carantină în anumite zone din China. Alte două cazuri legate de piața Xinfadi au fost depistate în nord-estul provinciei Liaoning.

Începând de vineri, au fost testați cel puțin 2.000 din cei 10.000 de angajați Xinfadi, crescând numărul de cazuri confirmate de la 7 la 38 între sâmbătă și duminică. Obiectivul autorităților este de a testa pe scară largă toți cetățenii care au vizitat piața începând cu 30 mai.

Panicați din cauza somonului

Informațiile conform cărora coronavirusul a fost identificat pe un tocător folosit pentru a tăia „somonul importat” s-au răspândit rapid, forțând magazinele Carrefour sau Wumart să elimine peștele din oferta lor, iar restaurantele cu sushi și-au închis activitatea. Potrivit site-ului Salmonbusiness.com, zborurile care transportă somon din regiunile de producție (Scoția, Norvegia, Chile, Canada, Rusia etc.) au fost suspendate.

Teama răspândită pare fără fundament științific. „Nu putem concluziona că somonul este sursa infectării doar pentru că virusul a fost detectat pe un tocător al unui furnizor. Gazdele obișnuite ale coronavirusului sunt mamiferele. Este aproape imposibil ca un pește să fie infectat „, a declarat Cheng Gong, virusolog la Universitatea Tsinghua, pentru CGTN, site-ul televiziunii publice.

În același articol, Zhong Kai, expert al Asociației Chineze de Medicină Preventivă, specifică faptul că, teoretic este posibil ca virusul să supraviețuiască pe pielea unui somon timp de câteva ore în timpul transportului la temperatură scăzută, dar „probabilitatea este foarte mică”. Potrivit experților chinezi, care încearcă să identifice sursa acestui nou lanț de contaminare, tocătorul a fost mai degrabă în contact cu un purtător al virusului sau cu alte produse contaminate.

Rafturile cu produse proaspete s-au golit

China se luptă în prezent cu problemele economice generate de criza de sănătate și se laudă cu o bună gestionare a situației, dar descoperirea unei noi surse de contaminare este o lovitură grea. Chiar dacă, în piața Xinfadi, comerțul cu fructe și legume este continuat, pentru ca locuitorii să nu moară de foame, fotografii cu rafturi goale și videoclipuri ale angajaților care aruncă tone de mâncare ca măsură de precauție circulă pe rețelele de socializare.

În plus, țara continuă să se izoleze de teama unei noi contaminări din străinătate, iar zborurile internaționale sunt încă limitate. Joi, aproximativ cincisprezece cazuri importate au fost detectate în cadrul unui zbor din Bangladesh, iar legătura Dhaka-Canton a fost suspendată.

La șase luni de la apariție, epidemia de coronavirus a provocat cel puțin 425.000 de decese în 196 de țări și continuă să facă ravagii, în special în Brazilia și India.

Exit mobile version