Statele Unite au înregistrat oficial 277.285 de infectări cu coronavirus la copii cu vârste cuprinse între 5 și 17 ani și 51 de decese, potrivit celui mai cuprinzător studiu al cazurilor efectuat de autoritățile sanitare americane.
Între 1 martie și 19 septembrie, rata mortalității – proporția cazurilor confirmate care au decedat – calculată pentru copiii de vârstă școlară din Statele Unite, potrivit acestui studiu realizat de Centers for Disvention Prevention and Control (CDC), este, prin urmare, de 0,018%.
Deși numărul de cazuri confirmate, atât pentru copii, cât și pentru adulți, este probabil subestimat, deoarece multe cazuri nu au fost testate, noile cifre confirmă faptul că letalitatea reală a coronavirusului este extrem de scăzuta în această grupă de vârstă, comparativ cu adulții și mai ales cu persoanele în vârstă.
Într-o altă analiză publicată pe site-ul oficial, CDC a estimat că, în scenariul cel mai probabil, ratele mortalității pe grupe de vârstă (numărul deceselor față de numărul real de infectări) au fost de 0,003% ( 0-19 ani), 0,02% (20-49 ani), 0,5% (50-69 ani) și 5,4% (70 ani și peste).
Diferență notabilă între peste și sub 11 ani
Dintre copii, există o diferență notabilă între cei peste 11 ani, conform studiului CDC: incidența a fost dublă la copiii cu vârsta cuprinsă între 12-17 ani decât la copiii între 5-11 ani. Iar analiza confirmă că minoritățile sunt cele mai afectate din țară: 42% dintre copiii infectați erau hispanici, 32% albi și 17% negri. Din 277.000 de cazuri, 3.240 au fost spitalizați, 404 au fost internați la terapie intensivă și 51 au murit. În general, mai multe studii efectuate în Statele Unite și în alte țări au constatat că cei mici și adolescenții sunt mai puțin vulnerabili, deși nu sunt pe deplin imuni.
Dezbaterea științifică continuă pentru a înțelege dacă tinerii sunt infectați mai puțin sau la fel de mult ca adulții. Săptămâna trecută, o analiză care a compilat 32 de studii pe această temă și publicată de revista Jama Pediatrics, a concluzionat că adolescenții cu vârsta sub 20 de ani și copiii au cu 44% mai puține șanse de a fi infectați. Analiza nu a putut însă concluziona dacă aceste categorii de vârstă transmiteau virusului mai mult sau mai puțin decât adulții.
Sursa: Le Figaro