Covid-19 | Medicii spun că un vaccin nazal ar fi mai eficient
Majoritatea celor aproximativ 150 de vaccinuri Covid-19 în dezvoltare vor fi administrate prin injectare la nivelul brațelor. Dar când este vorba de protejarea împotriva agenților patogeni care invadează căile respiratorii, așa cum este Covid-19, o injectie intramusculară nu este neapărat cea mai bună strategie, relatează New York Times.
Mulți agenti patogeni, inclusiv SARS-CoV-2, intră în corp prin membranele mucoase, țesutul umed, spongios, care tapeteaza nasul, gura, plămânii și tractul digestiv, declanșând un răspuns imunitar unic din partea celulelor și moleculelor a care se află acolo.
Imunitate sterilizantă
Având în vedere puterea și viteza de propagare a Covid-19 și „știind cât de puternice pot fi răspunsurile mucoasei împotriva unui agent patogen viral, ideal ar fi să ne dezvoltăm vaccinuri nazale”, a spus Akiko Iwasaki, imunolog la Universitatea Yale.
Aceste vaccinuri pentru mucoasă ar putea fi mai eficiente decât echivalentele lor intramusculare, prin lansarea unui atac pe mai multe fronturi împotriva Covid-19, încă din momentul în care încearcă să traverseze barierele corpului.
Fără un răspuns puternic al mucoasei, vaccinurile injectabile sunt mai puțin susceptibile să producă imunitate sterilizantă, un fenomen prin care un agent patogen este eliminat din organism înainte de a putea infecta celulele, spune dr. Anna Durbin, expertă în vaccinuri la Universitatea Johns Hopkins.
Persoanele vaccinate intramuscular ar putea fi protejate împotriva unei versiuni grave ale bolii. Este vorba despre pacienții deja infectați, care prezintă simptome ușoare și, ocazional, transmit cantități virale mici către alte persoane.
Dificil de pus la punct
Cu toate acestea, stimularea în mod fiabil a imunității mucoaselor este greu de obținut, iar vaccinurile care vizează acest lucru au dezavantaje.
Conceperea unui vaccin nazal cu ingrediente mai puțin riscante, cum ar fi virusurile inactivate sau materialul lor genetic, ar putea ajuta la soluționarea acestei probleme. Dar formulele inofensive riscă să fie prea slabe pentru a stimula un răspuns imun de lungă durată.
Acești factori încetinesc programul de dezvoltare a vaccinului, deoarece oamenii de știință se străduiesc să asigure atât siguranța, cât și eficacitatea unui vaccin.
Așadar, vaccinurile care vizează mucoasele nu pot face parte din prima generație de vaccinuri contra coronavirusului.
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook