Cu peste 3.000 de cazuri de Covid-19 diagnosticate zilnic, Israelul a devenit cea mai afectată țară din lume privind raportul infectări / număr de locuitori. În ce privește numărul de decese, tocmai a trecut de pragul simbolic de 1.000 de decese, o rată a mortalității care crește brusc, dar relativ moderată în comparație cu alte națiuni.
Epidemia a fost pe o curbă exponențială de la începutul verii. Nu a condus încă la o supraaglomerare a spitalelor, dar situația este suficient de alarmantă pentru a impune o închidere parțială a orașelor sau districtelor. Acum este luată în considerare reintroducerea izolării complete în timpul sărbătorilor religioase din septembrie și octombrie. Perspective dorite de „cabinetul corona”, însărcinat cu controlul virusului, dar contestate de o parte a clasei politice.
Țara a fost împărțită în diferite zone pe baza ratelor de infectare. Peste 30 de orașe se află în zona roșie și ar putea fi carantinate total. Acestea se află în cea mai mare parte în sectorele arabe sau ultraortodoxe, mai mult de jumătate din cazuri fiind raportate aici. Aproape o treime dintre bolnavi provin din minoritatea arabă. Municipalitățile au indicat că nu intenționează să colaboreze cu autoritățile pentru a aplica măsuri.
Izolarea totală ar putea începe săptămâna viitoare, dar Benyamin Netanyahu ezită. Umm al-Fahm, cel mai mare oraș arab și Bnei Brak, cel mai mare oraș ultraortodox, sunt vizate, precum și așezările din Cisiordania și cartierele religioase arabe sau evreiești din Ierusalim. Se așteaptă ca lockdown-ul să includă restricții privind transportul public și închiderea magazinelor, restaurantelor și școlilor.
Stare de urgență
Contaminarea a crescut în sectorul arab după sărbătorile Eid. În Ierusalimul de Est, regulile de distanțare fizică au fost mai puțin respectate pe măsură ce virusul s-a banalizat. În plus, circulă tot felul de teorii ale conspirației care neagă pericolul bolii. În cartierele ultraortodoxe, ceremoniile private sau familiale atrag sute de invitați.
Acuzațiile pe tema pelerinajului evreilor ultraortodocși originari din Ucraina provoacă furie. În fiecare an, ei călătoresc la Uman pentru a celebra sărbătoarea religioasă a lui Rosh Hashanah. Guvernul ucrainean a interzis cetățenilor străini să intre în țară pentru întreaga lună septembrie, iar Kievul nu pare să vrea să facă o excepție pentru pelerinii israelieni. O decizie susținută de Ronni Gamzu, responsabilul cu lupta împotriva epidemiei.
Profesorul a criticat, de asemenea, cuvintele unui rabin proeminent care a ordonat studenților din yeshivas (școlile talmudice) să nu se testeze și să nu rămână în carantină dacă se îmbolnăvesc. Partidele ultraortodoxe s-au revoltat împotriva lui Ronni Gamzu și a controversatului fost ministru al sănătății Yaakov Litzman, acum ministru al locuințelor, cerându-i demisia.
În primăvară, autoritățile israeliene s-au lăudat că sunt cele mai bune din lume și că au dat un exemplu în lupta împotriva Covid-19. Azi sunt dezamăgite. Un guvern al unității naționale care îi reunea pe Benjamin Netanyahu și principalul său adversar, Benny Gantz, fusese înființat oficial pentru a face față crizei coronavirusului. Aproape un milion de israelieni sunt acum în concediu fără plată și situația socială continuă să se deterioreze.