Covid-19 infecteaza cu precădere persoanele tinere, în ultima perioadă
În Statele Unite, numărul de cazuri noi a explodat în ultimele săptămâni, depășind vârful anterior din aprilie. Cu toate acestea, numărul deceselor continuă să scadă.
Această tendință se explică în special prin faptul că virusul afectează populația mai tânără față de acum două luni. De exemplu, în Arizona, jumătate din cazuri implică persoane cu vârste între 20 și 44 de ani. În Seattle, 45% din cazurile noi sunt legate de persoane cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani, comparativ cu 25% în aprilie.
În Florida, vârsta medie a celor infectați a scăzut de la 65 în martie la 35 astăzi. Redeschiderea barurilor și restaurantelor a jucat un rol important în această transmitere accelerată a virusului în rândul celor tineri. Pe de altă parte, vârstnicii ies mai puțin și evită aceste locuri periculoase. Fenomen a fost observat și în Suedia sau Israel, unde numărul de cazuri a crescut brusc în ultimele săptămâni, fără a avea un efect puternic asupra mortalității.
Tinerii nu sunt predipuși la forme grave ale bolii
La prima vedere, această nouă tendință poate părea pozitivă. Virusul afectează o populație mai puțin predispusă să dezvolte forme severe ale bolii, cu excepția persoanelor cu comorbidități. De asemenea, ar putea permite imunizarea populației, provocând totodată mai puține daune. Pentru moment, nicio țară nu a reușit cu adevărat să obțină această imunitate de grup, care ar proteja cetățenii de un al doilea val.
Prin faptul că a refuzat să instituie măsuri stricte de izolare, Suedia a ales astfel să lase virusul să circule, evitând în același timp congestionarea serviciilor spitalicești. Strategia nu a avut un succes total, deoarece populația vârstnică a suferit din punct de vedere al mortalității, în special în perioada martie-aprilie. În ultimele săptămâni însă, populația tânără este cea vizată de creșterea cazurilor. Acest lucru permite controlul epidemiei. În Suedia, în jur de zece persoane sunt internate zilnic la terapie intensivă, în comparație cu aproximativ 40 în aprilie.
Cum se poate evita răspândirea virusului către populația fragilă?
„Tinerii sunt infectați, apoi merg acasă, unde infectează persoanele în vârstă. Vârstnicii au complicații, apoi merg la spital”, se teme specialistul american, Dr. Fauci.
Si în Israel există îngrijorare cu privire la răspândirea bolii de la tineri la vârstnici: „În ultimele două săptămâni, am asistat la o creștere a numărului de infectări zilnice, iar în ultimele zile am avut si o creștere a vârstei persoanelor care au fost spitalizate”, relatează șeful Societății Israeliene de Boli Infecțioase, Miri Weinberger, care consideră că țara este” în prag a pierde controlul asupra epidemiei „.
Sursa: Le Journal du Dimanche
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook