Cu cât se apropie vaccinarea împotriva Covid-19, cu atât mai puțini francezi vor să se vaccineze: doar jumătate dintre cei chestionați în noiembrie intenționează să facă acest lucru, față de două treimi în iulie, potrivit cifrelor oficiale publicate de Serviciul de Sănătate publică din Franța.
„În noiembrie 2020, doar jumătate dintre cei chestionați (53%) au răspuns că sigur sau probabil se vor vaccina împotriva Covid-19. Acest rezultat a scăzut comparativ cu luna iulie, când 64% au declarat că intenționează să facă acest lucru”, scrie agenția de sănătate în actualizarea săptămânală.
Aceste date provin din sondajele efectuate în mod regulat de pe un eșantion de 2.000 de adulți din Franța continentală. „Bărbații și persoanele în vârstă acceptă mai ușor vaccinarea”. Dintre cei peste 65 de ani, o categorie cu risc deosebit de ridicat, trei sferturi (72%) dintre cei chestionați au răspuns că se vor vaccina „cu siguranță” sau „există o probabilitate mare”. Doar o treime (33%) dintre cei cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani intenționează să facă acest lucru (comparativ cu 46% dintre cei între 18-24 de ani, 47% dintre cei între 35-49 de ani și 58% dintre cei între 50-64 de ani).
„În iulie 2020, cei 36% care nu doreau să fie vaccinați, invocau următoarele motivele: + Vaccinurile noi nu sunt sigure + (67%); + Prefer alte mijloace de prevenire, cum ar fi gesturile de prevenție + (33%); + Sunt împotriva vaccinării în general + (18%) „, potrivit agenției de sănătate, care nu specifică motivele prezentate în noiembrie.
Mai mult de două treimi (68%) dintre profesioniștii din domeniul sănătății doresc să fie vaccinați. Există, totuși, „diferențe semnificative între profesii”: 8 din 10 medici generaliști și farmaciști intenționează să facă acest lucru, față de 55% dintre asistenții medicali. În plus, 88% dintre profesioniștii din domeniul sănătății ar sfătui pacienții să fie vaccinați împotriva Covid.
Guvernul a dat joi seară primele detalii despre campania de vaccinare din Franța. Va avea loc în trei etape, începând cu rezidenții căminelor de bătrâni, la începutul lui ianuarie 2021, înainte de a se extinde treptat la întreaga populație. „Chiar înainte de a ne imuniza împotriva coronavirusului, trebuie mai întâi să ne imunizăm împotriva fricii”, a subliniat ministrul Sănătății. „M-am angajat să demonstrăm transparență totală cu privire la eficacitatea vaccinului, acceptabilitatea populației, evoluția recomandărilor științifice și medicale, orice efecte nedorite, fie grave, fie ușoare”.
Sursa: Le Figaro