Cercetătorii de la Universitatea Yale și alte mari instituții au constatat că încărcătura virală de SARS-CoV-2 din salivă este mai mare în cazul pacienților cu factori de risc asociați, ceea ce conduce la o formă severă de COVID-19 și la deces. Încărcăturile virale din salivă pot fi analizate pentru a prezice severitatea bolii, spun oamenii de știință.
Simptomele și severitatea COVID-19 diferă foarte mult de la un pacient la altul. Unii pacienți sunt asimptomatici, în timp ce alții dezvoltă o formă gravă, necesitând intervenție medicală.
Manifestările severe ale bolii au fost observate în principal la bărbații în vârstă, care au și alte boli. În respectivele cazuri, pacienții prezintă un răspuns inflamator puternic și o producție importantă de citokine. Încă nu este clar ce factori determină severitatea bolii.
Cercetările arată că probele obținute din nas, gât, salivă, urină și scaun au încărcături virale diferite. De regulă, încărcăturile virale mai ridicate din nas și gât au fost asociate cu o severitate mai mare a bolii și cu factori inflamatori.
Testarea încărcăturii virale din salivă
Probele salivare pot reprezenta o alternativă utilă pentru testarea COVID-19. Într-un nou studiu publicat pe site-ul de specialitate medRxiv, cercetătorii raportează relația dintre încărcătura virală din salivă, factorii de risc COVID-19 și simptomele bolii.
Autorii studiului au testat încărcăturile virale, citokinele și anticorpii din salivă, nas și probele de gât prelevate de la 154 de pacienți internați la spitalul Yale-New Haven în perioada martie – iunie 2020. Dintre acești pacienți, 62 aveau o formă severă, 84 aveau simptome moderate și 23 de pacienți au decedat. În afară de ei, studiul a inclus și alți subiecți testați pozitiv pentru COVID-19, dar care nu au avut nevoie de spitalizare.
Cercetătorii au analizat apoi rezultatele obținute pentru a vedea dacă există o legătură între încărcăturile virale și factorii de risc precum sexul, vârsta și afecțiunile cardiovasculare sau alte afecțiuni imunosupresoare.
Au ajuns la concluzia că încărcăturile virale din salivă sunt semnificativ mai mari în cazul pacienților cu afecțiuni respiratorii cronice, afecțiuni cardiovasculare, boli de rinichi și boli care compromit sistemul imunitar. Pacienții cu patru sau mai mulți factori de risc au avut încărcături virale mult mai mari decât pacienții cu mai puțini factori de risc. Însă nu a existat nicio relație între sarcinile virale din nas sau gât și factorii de risc. Încărcăturile virale de salivă au fost mai mari la pacienții cu rezultate clinice mai slabe.
Analiza datelor a arătat că încărcăturile virale din salivă, combinate cu numărul de zile după apariția simptomelor, ar putea prezice severitatea bolii și decesul pentru pacienții spitalizați, în timp ce probele din nas și gât nu pot determina acest lucru.
Autorii au studiat și relația dintre încărcăturile virale și factorii imunologici, cum ar fi citokinele, trombocitele și anticorpii. Încărcăturile virale din salivă, nas și gât au prezentat o corelare puternică cu interferonul si citokinele, prezentând o relație mai puternică decât încărcăturile virale din nas și gât. Încărcăturile virale din salivă au arătat, de asemenea, o corelație puternică cu IL-8 și IFNl, factori care au fost asociați cu severitatea bolii și cu riscul de deces. Pacienții cu încărcături virale mai mari de salivă au prezentat un număr mai mic de limfocite și celule T.
În plus, au început să producă anticorpi într-un ritm mai lent decât pacienții cu încărcături virale scăzute de salivă.
Monitorizarea virusului din salivă ar putea ajuta la o mai bună gestionare a COVID-19
Încărcăturile virale mari din salivă indică o severitate mai mare a bolii COVID-19.
Rezultatele sugerează că există un proces distinct de replicare a virusului în salivă în comparație cu cel din nas și gât. Colectarea virusului în salivă poate indica, de asemenea, replicarea virală în organele vitale.
„Aceste constatări pot servi pentru aplicarea și monitorizarea intervențiilor dedicate reducerii încărcăturii virale prompte”, scriu autorii.
Deoarece pacienții cu încărcături virale mai mari, au nevoie de niveluri mai mari de anticorpi pentru a reduce nivelurile de virus, este important să se ia în considerare acest lucru atunci când se administrează plasmă convalescentă sau terapii cu anticorpi. Administrarea timpurie a unor medicamente pentru reducerea încărcăturilor virale, în decurs de 10-20 de zile de la apariția simptomelor, va permite un răspuns imun mai bun și o recuperare mai rapidă.
Sursa: News Medical