Covid-19| Experții britanici sunt împotriva vaccinării copiilor. „Informațiile privind efectele secundare sunt limitate”
Lansarea unui program de imunizare anti-Covid pentru copii ar trebui luată în considerare numai în circumstanțe speciale, avertizează experții în sănătate din Marea Britanie. Ei spun că autoritățile medicale britanice, care studiază în prezent modul în care ar putea fi administrate vaccinurile adolescenților, ar trebui să procedeze cu mare grijă în ceea ce privește implementarea unui astfel de program.
Specialiștii recunosc că vaccinarea copiilor ar putea contribui la reducerea focarelor și a răspândirii Covid, dar avertizează că ar putea ridica și probleme practice și etice importante. Medicii ar administra vaccinuri pentru care există doar informații limitate despre posibilele efecte secundare la copii, care nu au nimic de câștigat dintr-o astfel de mișcare, spune profesorul Adam Finn de la Universitatea Bristol.
„Copiii transmit Covid într-o oarecare măsură, deși rareori suferă forme complicate ale bolii. Dacă vor face vaccinul, atunci vor fi expuși riscului de a dezvolta posibile efecte secundare – așa că trebuie să existe un beneficiu semnificativ, tangibil pentru ei, nu doar protecția indirectă a adulților”.
Planurile de vaccinare a copiilor din Marea Britanie vin în urma deciziei SUA de a lansa un astfel de program și într-un moment în care Germania a indicat că pregătește o mișcare similară. Canada și Elveția au aprobat, de asemenea, programe de vaccinare a adolescenților.
Opinii contrare
Dar vaccinarea a copiilor a fost criticată de liderii din domeniul sănătății la nivel mondial, inclusiv de șeful Organizației Mondiale a Sănătății , Tedros Adhanom Ghebreyesus care, deși înțelege de ce unele țări doresc să vaccineze copii și adolescenți, îndeamnă națiunile să reconsidere această acțiune.
„În țările cu venituri mici și medii, stocurile de vaccin nu sunt suficiente nici măcar pentru a imuniza lucrătorii din domeniul sănătății, iar spitalele sunt pline de pacienți care au nevoie urgentă de asistență”, spune el.
Același punct de vedere este susținut și de profesorul Peter Openshaw de la Imperial College London. El crede că există „un argument foarte important cu privire la etica monopolizării vaccinurilor în folosul cetățenilor statelor bogate, când ele ar putea fi împărțite cu restul lumii”.
Noile variante atacă tinerii
Situație s-ar putea schimba, totuși, odată cu sosirea noilor variante, adăugă Openshaw. „Noile tulpini se răspândesc mai ușor la generațiile mai tinere. Cu alte cuvinte, virusul își schimbă comportamentul pe măsură ce evoluează și s-ar putea ca, pe măsură ce copiii devin mult mai importanți în transmitere, să existe motive pentru extinderea vaccinării pentru această categorie de vârstă”.
Profesorul Russell Viner, de la University College London, este de acord: „Odată ce am vaccinat cât mai mulți adulți în Marea Britanie, putem analiza modul de răspândire și, dacă vom constata că avem în continuare o transmitere semnificativă a bolii în rândul tinerilor, cred că va exista un motiv pentru vaccinarea adolescenților.”
„Până atunci, vom fi acumulat mult mai multe cunoștințe despre cât de sigure sunt vaccinurile și am fi mai încrezători în modul în care adolescenții vor reacționa la imunizare. Probabil, în cele din urmă, vaccinarea adolescenților va fi considerată drept sigură și este ceva ce vom face în viitor.”
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook