Zvonul agită cercurile conspirationiste de câteva săptămâni: se spune că in anumite măști de protecție împotriva Covid-19 sunt introduse cipuri. O invenție? Un zvon fără nici o bază? Nu chiar: într-adevăr, unele modele de măști sunt echipate cu cipuri! Numai că nu au puterea de a te spiona… Departe de a fi o practică generalizată, această tehnologie este de fapt folosită pentru a afla… numărul de spălări la care sunt supuse măștile reutilizabile.
Un cip cunoscut pentru distribuția în masă
De la începutul crizei, o companie franceză comercializează măști pentru profesioniști, echipate cu un cip RFID. Acesta este cunoscut pentru faptul că a „revoluționat” industria. Este atașat și cardurilor de credit sau pe etichetele hainelor și este legat direct la o antenă.
Odată activat, „transmite datele sale de identificare prin respectiva antena […]. Informațiile sunt apoi preluate și procesate în baza de date corespunzătoare: nume, preț, stoc, data de expirare”, explică cercetătorii. Mai presus de toate, cu un cip RFID, nu mai ai nevoie cod de bare. Permite „scanarea a sute de etichete simultan, chiar în prezența obstacolelor și până la zece metri distanță”. Așa procedează acum magazinul Decathlon, unde tot ce trebuie să faci este să pui obiectele cumpărate într-un coș pentru ca acestea să fie identificate, iar prețul total va fi afișat pe ecran.
„Masca este monitorizată, nu utilizatorul”
La ce folosește o astfel de tehnologie în cazul măștilor? UBI Solutions a integrat cipuri RFID, precum și un QRcode, astfel încât utilizatorul să poată „controla numărul de spălări cu ajutorul unei aplicații pentru smartphone”, se arată pe site-ul oficial. Și astfel să nu depășești limita garantată. Compania, care se adresează profesioniștilor, a dezvoltat deja acest sistem și pentru lenjeria de pat din spitale.
Dar adepții teoriei conspirației acuză acest cip de urmărirea populației. „Scopul acestei tehnologii nu este de a urmări acțiunile indivizilor sau de a le atinge libertățile, asigură președintele UBI, lider european în domeniu. Masca este monitorizată, nu utilizatorul. Nu există nicio legătură între identitatea celui care o poartă și mască.”.
Teoriile legate de cip-uri nu s-au născut odată cu criza coronavirusului. „Ele au circulat în special cu privire la cipurile subcutanate, nu neapărat la cele care se află în obiecte, care au intrat acum în atenția conspiraționiștilor”, spune Rudy Reichstadt, fondatorul Conspiracy Watch. „Există fantezia că cineva urmăreste să controleze populația, să ne geolocalizeze sau să inițieze o fază de transhumanism. Chiar, în unele teorii, unii vor să ne otrăvească. Aceste cipuri ar fi folosite pentru a ne injecta cu otravă care ne-ar modifica facultățile intelectuale. Există tot felul de fantasme în spatele acestor cipuri ”, notează Rudy Reichstadt.
Sursa: Le Parisien