Ai auzit până acum totul despre măști. Au fost considerate inutile, apoi opționale, indispensabile și în cele din urmă obligatorii. Ce spune știința despre eficacitatea măștilor împotriva răspândirii Covid-19? Cunoaștem că modelele chirurgicale și FFP2 reduc în mod clar transmiterea în unitățile de asistență medicală, dar „avem puține date solide despre cele utilizate de publicul larg”, admite Bruno Grandbastien, președintele Societății Franceze de Igienă a Spitalelor ( SF2H). „Dar suntem într-o situație în care putem totuși să tragem câteva concluzii din observații fiabile.”.
Poziția schimbătoare a cercetătorilor
Poziția cercetătorilor a evoluat pe măsură ce au descoperit noul coronavirus. „La sfârșitul lunii aprilie”, continuă Bruno Grandbastien, „o primă publicație a arătat că, probabil, virusul poate fi transmis înainte de primele semne clinice ale bolii”. Pe baza experienței SARS din Hong Kong în 2003, specialiștii au recomandat acoperirea feței. S-a răspândit ideea că acest lucru evită contaminarea. Ideea conform căreia masca își protejează purtătorul – cum e cazul medicilor în fața pacienților cu gripă – a revenit în prim plan. A apărut un consens științific în favoarea utilizării sale și a fost recomandată de marile agenții de sănătate publică.
Care este dovada? Potrivit unui studiu preliminar publicat la începutul lunii august (neevaluat încă de alți cercetători) și citat de Nature, creșterile săptămânale ale mortalității pe cap de locuitor sunt de patru ori mai mici în regiunile în care măștile sunt impuse sau recomandate de autorități. La sfârșitul lunii iulie, un studiu co-semnat de Monica Gandhi, specialist în boli infecțioase al Universității din California, a sugerat că măștile, prin limitarea dozei de virus pe care o primește un purtător, ar putea reduce și severitatea infecției și reacția inflamatorie în caz de contaminare.
Masca nu este suficientă
Pentru a determina eficacitatea acestora, trebuie să revenim la cele trei moduri principale de propagare a Sars-CoV-2: picături mari, de peste 10 microni, proiectate atunci când vorbim tare, tușim sau cântăm; picături mici sau aerosoli, emise prin respirație și vizibile când e vreme rece; în cele din urmă, suprafețele plane, tastaturile sau mânerele pe care le atingeți. Spălarea regulată a mâinilor previne aproximativ 15% din transmisii, spune epidemiologul Antoine Flahault, directorul Institutului pentru Sănătate Globală din Geneva, citând o meta-analiză a 25 de studii randomizate. „Picăturile mari cad rapid la pământ, pe o rază de 1,5 metri. Dacă nu strănută cineva la mai puțin de 1 metru și picăturile nu aterizează în zona ochilor, nasului sau a gurii, probabilitatea de transmitere este scăzută”, continuă profesorul. Cel puțin 70% dintre cazurile de contaminare sunt, prin urmare, cauzate de aerosoli”.
Cel puțin 70% dintre contaminări, cauzate de aerosoli
Pentru a vizualiza difuzia, Antoine Flahault foloseste metafora norului fumătorului, care plutește în aer o anumită perioadă de timp și se răspândește într-o cameră neaerisită. Provocarea este de a filtra aceste particule mai mici de 10 microni. „Cercetările efectuate de Agenția Națională pentru Siguranța Medicamentelor și Direcția Generală Armament au concluzionat că măștile lavabile reutilizabile de tip 1 și 2 filtrează 90% dintre particulele de aproximativ 3 microni, comparativ cu 95% în cazul celor chirurgicale ”, explică Bruno Grandbastien. Alte studii arată o mică diferență de eficacitate.
Cu toate acestea, este dificil de evaluat impactul acestei bariere de pânza în viața reală. Preluând imaginea fluxului fumului de țigară, Antoine Flahault explică că masca nu este suficientă: „Vei fi mai puțin jenat dacă stai într-o cameră aerisită, dacă ești departe de fumător și dacă nu stai mult timp. Este la fel pentru reducea riscului transmiterii”.
Se așteaptă un studiu controlat, randomizat și amplu, spune Nature. Echipa lui Christine Benn, cercetător global în domeniul sănătății la Universitatea din Copenhaga, va finaliza recrutarea celor 40.000 de participanți din Guineea la sfârșitul lunii noiembrie. Toată lumea va primi sfaturi privind prevenirea; jumătate dintre familii vor primi măști de țesătură. O monitorizare de câteva luni va compara rata lor de utilizare cu cea a infectărilor cu Covid-19.
Sursa: Le Journal Du Dimanche