Covid-19 | „Epidemia accelerează” spune OMS. Fals în ce privește mortalitatea, adevărat din punct de vedere al cazurilor

„Epidemia de coronavirus accelerează.” O constatare care poate părea bizară în cea mai mare parte a Europei, unde autoritățile spun că cifrele scad și epidemia este sub control. Totuși, aproape în fiecare zi, acest titlu este redat pe canalele mass-media din întreaga lume, pe baza rapoartelor OMS.

Acest lucru se confirmă dacă ne uităm la graficele Our world in data.

Pe baza cifrelor oficiale de la birourile de sănătate publică: putem vedea foarte clar că, de la începutul epidemiei, numărul total de cazuri noi de coronavirus detectate continuă să crească, cu o perioadă de stabilitate doar între jumătatea lunii aprilie și începutul lunii mai.

Chiar dacă poate părea surprinzător, numărul de decese cauzate de virus, transmis oficial în fiecare zi, ar fi relativ „stabil”, chiar dacă este indecent să vorbim despre o medie sau cifre când sunt în joc vieți omenești.

Dar este la fel de clar pe grafic că această cifră variază în prezent foarte puțin, după ce a cunoscut un vârf semnificativ de aproape 7.500 de decese zilnice la jumătatea lunii aprilie și apoi a scăzut sub pragul sub 4.000 la sfârsitul lui mai, după care a revenit, dar pare să se stabilizeze sub 5.000 de morți zilnic în întreaga lume.

Cum se explică atunci curba infectărilor în creștere? Înseamnă acest lucru că am fi atins „vârful” epidemiei la nivel global? Este foarte complicat să răspundem la a doua întrebare, dar mai multe elemente explică contradicția aparentă dintre curbe:

1.Mai multe teste

Acesta este un fapt recunoscut de toți virusologii și epidemiologii: numărul persoanelor care au contractat efectiv Covid-19 este mult mai mare decât cifrele oficiale. Și asta dintr-un motiv foarte simplu: întrucât multe persoane infectate rămân asimptomatice, întreaga populație trebuie testată.

Prin urmare, atunci când Donald Trump atribuie creșterea cazurilor în Statele Unite numărului tot mai mare de teste… nu greșește complet. Cu siguranță minimizează o epidemie care se extinde încă în unele state, dar științific, este corect: cu cât facem mai multe teste într-o țară, cu atât descoperim mai multe cazuri. Și cu cât testele sunt mai extinse, adică nu numai pentru persoanele care prezintă simptomele bolii, cu atât vom descoperi mai multe cazuri, dar care nu vor fi toate neapărat grave, și cu atât mai puțin fatale.

Nu toate institutele de sănătate publică oferă aceste informații, dar este suficient să analizăm evoluția numărului de persoane testate zilnic în două țări mari, precum India și SUA, pentru a fi convinși că numărul de teste crește vertiginos la scară mondială.

2.O mai bună cunoaștere a virusului

Epidemiologii, dar și majoritatea experților din lume recunosc azi că au greșit: mulți au subestimat pericolul acestui SARS-Cov2 și al bolii cunoscute sub numele de Covid-19 care rezultă din acesta. Au subestimat efectele, dar mai ales au subestimat contagiozitatea acestuia, determinată de globalizare și de portabilitatea extremă a virusului.

Măsurile pentru închiderea frontierelor, izolarea și distanțarea fizică au venit atunci când contaminarea era deja răspândită în majoritatrea țărilor.

Astăzi, chiar dacă uneori este dificil să aplicăm măsurile, știm să „rupem” lanțurile de transmitere mai eficient, știm mai bine cum să detectăm și începem treptat să tratăm mai bine această nouă boală, deoarece studiile continuă, cunoașterea este împărtășită în toată lumea.

Ca urmare, în comparație cu numărul de cazuri detectate inițial, vor exista mai puține cazuri grave și rezultate fatale.

3.Un număr de decese subestimat în unele țări

La fel cum numărul de cazuri de coronavirus este în mare măsură subestimat, din cauza lipsei de teste în masă, numărul deceselor cauzate de Covid-19 nu este întotdeauna estimat în proporția corespunzătoare în anumite țări.

Pe 23 iunie, un studiu din New York Times bazat pe rapoarte de mortalitate în exces din diferite orașe, regiuni și țări, a estimat că cel puțin 120.000 de oameni au murit în toată lumea în timpul pandemiei coronavirusului, în plus față de cei declarați în rapoartele oficiale.

Desigur, această subestimare se referă și la prima perioadă a epidemiei, dar putem vedea că aceasta afectează multe dintre țările care sunt în prezent cele mai afectate de boală. În schimb, se pare că țări precum Belgia, unde virusul este în scădere bruscă, par să fi calculat destul de corect de la început numărul de morți.

Între 30 martie și 7 iunie, Mexico City a înregistrat oficial 3.679 de victime. Dar excesul de mortalitate estimat de New York Times este de 125%, ceea ce reprezintă 17.300 de decese în exces! Cu toate acestea, numărul de cazuri în Mexic este în continuă creștere…

În mod similar, Peru, Ecuador, Brazilia, potrivit New York Times, au rate de mortalitate în exces mult mai mari decât cifrele oficiale Covid-19. Aceste țări se numără printre cele în care epidemia pare să crească cel mai mult în acest moment…

Prin urmare, discrepanța dintre numărul de decese și cazuri poate fi explicată prin faptul că, începând cu luna mai, virusul se dezvoltă în special în țările care subestimează numărul de decese.

4.Nepotrivire a datelor

Aceasta este una dintre ipotezele cel mai puțin îmbucurătoare și deranjante: diferența dintre curbe ar putea corespunde doar unui interval de timp. În Belgia, numărul de cazuri a crescut la începutul lunii martie, dar la 10 aprilie a înregistrat apogeul morții.

Cu un efect de bulă de zăpadă: cu cât sunt mai multe cazuri, cu atât devine mai dificil să le tratezi și cu atât se pot agrava.

Într-o serie de țări în care numărul de cazuri este ridicat, curba de deces poate urma în curând.

Rețineți că acest lucru nu pare să se adeverească în Statele Unite: chiar dacă situația este foarte variabilă de la un stat la altul, între cei care ies din epidemie și cei care se confruntă cu primul val, curba mortalitatii continuă să scadă.

5.Deci, am atins apogeul?

Aceasta este marea întrebare, desigur. Și totul depinde de care dintre factorii enumerați mai sus e predominant. Dacă este doar o problemă de întârziere temporară sau subestimare, atunci nu, putem fi departe de apogeul epidemiei la nivel global.

Pe de altă parte, dacă este vorba despre cunoașterea virusului și numărul de teste care explică această discrepanță, atunci țările în care virusul apare în acest moment ar putea foarte curând să atingă apogeul și să se alăture curbelor celorlalte, unde primul val a fost sub control. Situația rămâne foarte contrastantă de la o regiune la alta a aceluiași continent, sau chiar din aceeași țară: acolo unde vârful a fost observat mai demult, virusul este în declin clar, dar în regiunile puțin afectate încă se extinde.

Sursa: RTBF

Exit mobile version