Un medicament ieftin și accesibil îi poate salva pe cei cu forme grave de Covid-19, scrie BBC News.
Experții britanici susțin că acest tratament pe bază de steroizi, administrat în doze mici, poate fi o armă importantă împotriva virusului.
Dexametazona reduce cu o treime riscul mortalității în cazul pacienților conectați la ventilatoare.
Medicamentul este inclus pe lista celor testate în cadrul celui mai mare studiu științific din lume, care va stabili care dintre ele sunt eficiente împotriva coronavirusului.
Cercetătorii spun că, dacă acest remediu ar fi fost disponibil în Marea Britanie de la începutul pandemiei, aproximativ 5.000 de vieți ar fi putut fi salvate. Datorită prețului mic, ar putea fi benefic în tările slab dezvoltate, unde există mulți pacienți Covid-19.
În ce situații este indicat
Aproximativ 19 din 20 de pacienți infectați cu noul coronavirus se tratează în afara spitalului. Dintre cei care ajung să fie internați, majoritatea se refac, dar o parte au nevoie de oxigen sau de ventilație mecanică. Aceștia sunt pacienții care pot fi ajutați de tratamentul cu dexametazonă.
Administrarea acestui tratament reduce inflamația cauzată de suprasolicitarea sistemului imunitar care încearcă să lupte împotriva coronavirusului.
Prof. Peter Horby, cel care a condus studiul realizat la Universitatea Oxford a declarat: “Este singurul medicament de până acum care poate reduce rata mortalității. Și o reduce semnificativ. Este o mare descoperire.”.
Oamenii de știință spun că din opt pacienți care au nevoie de ventilație mecanică, unul poate fi salvat administrând acest tratament.
“Este un beneficiu clar. Tratamentul durează cel mult 10 zile și costă cinci lire pe zi. În medie, poți salva o viață cu aproximativ 35 de lire. Este un medicament care se găsește în toată lumea.”.
Dexametazona nu ajută în cazurile ușoare ale bolii, atunci când pacienții nu au nevoie de respirație artificială.
Acest medicament este folosit încă din 1960 pentru a trata diverse afecțiuni, cum ar fi artrita reumatoidă sau astmul.
Jumătate dintre pacienții care sunt conectați la ventilatoare nu supraviețuiesc, deci reducând acest risc cu o treime este o reușită.