În timp ce cursa mondială pentru găsirea unui vaccin împotriva Covid-19 este în plină desfășurare, China pare să o fi luat pe scurtătură pentru a ieși pe primul loc, chiar dacă asta înseamnă să-și pună populația în pericol.
Sinopharm, compania care dezvoltă două dintre principalele vaccinuri împotriva virusului, a declarat pe 7 septembrie că a vaccinat deja mai mult de o sută de mii de persoane chiar înainte de finalizarea studiilor clinice, relatează site-ul american Vox.
Acestea sunt, de fapt, trei vaccinuri experimentale lansate în iulie și aflate încă în faza a 3-a a studiilor clinice, care au fost aprobate de Beijing pentru utilizare de urgență la nivel național. Dintre aceste vaccinuri, două sunt dezvoltate de China National Biotec Group Co., o filială a Sinopharm și unul de Sinovac, o companie chineză de biofarmaceutice. Aceasta din urmă a declarat că 90% dintre angajații săi, precum și rudele lor – adică aproximativ 3.000 de persoane – au fost, de asemenea, vaccinați.
Vaccinarea în masă a peste 100.000 de persoane a fost efectuată discret. Abia la sfârșitul lunii august acest fapt a fost făcut public, ca parte a programului național de urgență, la mai mult de o lună de la lansare.
Dozele au fost administrate persoanelor cu risc ridicat, precum personalului medical, oficialilor vamali, diplomaților și personalului din industria serviciilor.
Risc de efecte secundare
Este un risc asumat din partea Beijingului, care dorește, ca și Rusia, să avanseze rapid. Acest lucru poate fi însă periculos, iar folosirea unui vaccin care nu a trecut încă de faza a treia a studiilor clinice poate avea consecințe grave.
Dificultatea în această etapă finală a testelor este de a identifica efectele secundare pe care cele două faze anterioare nu le-au detectat, de a stabili raportul beneficiu-risc al vaccinului, precum și de a defini măsurile de precauție care trebuie luate pentru utilizarea pe scară largă.
Sursa: Slate