Covid-19| Balsamul de buze blochează emisia particulelor virale, limitând astfel transmisia
Studiul arată că, fără mască, aplicarea balsamului de buze limitează temporar picăturile emise atunci când vorbim.
Doi cercetători din Montpellier, în colaborare cu Universitatea Princeton din Statele Unite tocmai au publicat două studii în care au analizat modul nostru de a vorbi și impactul acestuia asupra răspândirii coronavirusului.
Studiul publicat în revista Physical Review Fluids arată că balsamul de buze poate fi o armă suplimentară împotriva transmiterii Covid-19.
„Balsamul de buze reduce emisiile de picături”
Aplicarea balsamului de buze reduce numărul de picături emise atunci când se vorbește cu voce tare, fără mască și atunci când este emis un anumit tip de sunet. Intervievat de radio France Bleu, unul dintre coautorii studiului, Manouk Abkarian, cercetător la CNRS din Montpellier, explică: „balsamul de buze reduce emisiile de picături pentru consoanele explozive precum„ p ”, dar, pentru că există un dar, numărul particulelor crește în timp”.
Prin urmare, protecția este temporară, departe de a avea aceeași eficacitate ca și purtarea unei măști. De asemenea, în același studiu, cercetătorii au realizat că anumite sunete cresc riscul de transmisie. De exemplu literele „p” „b” sau „k”, a căror pronunție are ca rezultat proiecția picăturilor până la doi metri în câteva secunde.
Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au cerut unui bărbat închis într-o cameră să spună diferite propoziții. Folosind un aparat cu fum și lumină laser, cercetătorii au putut observa picăturile difuzate în aer, în funcție de sunetele emise.
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook