Cunoscut pentru sinceritate și pentru modul de a spune lucrurile direct, profesorul Eric Caumes solicită guvernului să își schimbe strategia în lupta împotriva Covid-19, „înainte de a ne lovi de un zid”. Șeful departamentului de boli infecțioase a spitalului Pitié-Salpêtrière din Paris, vorbește despre politica testelor în masă și solicită carantină pentru călătorii din țările cu cel mai mare risc.
În 19 departamente există mai mult de zece contaminări la 100.000 de locuitori. Ce înseamnă asta?
Eric Caumes: Înseamnă că virusul circulă în tot mai multe locuri. 19 departamente este foarte mult! Probabil că vacanțele au favorizat răspândirea coronavirusului în zonele turistice. Din păcate, autoritățile nu mai pot controla anumite focare. O să explodeze în multe zone în același timp.
În unele locuri numărul de cazuri continuă să crească. Prin urmare, politica de testare în masă nu este suficientă?
Probabil că nu merge destul de repede pentru a atinge lanțurile de contaminare. Ar trebui să știți că atunci când este depistat un caz, în trei zile trebuie identificați și testați cei din anturajul subiectului, așa numitele „contacte”, altfel epidemia scapă de sub control.
Cu siguranță asta se întâmplă acum. În acest ritm, autoritățile nu vor avea altă opțiune decât să izoleze anumite orașe în care există cele mai multe focare. Problema este că întotdeauna suntem în urma epidemiei, în loc să anticipăm. Acest virus este evident prea inteligent pentru europeni, cu excepția germanilor.
Este acesta începutul unui al doilea val?
Mă deranjează să folosesc acest termen. Într-o lună, am trecut de la 0-3 internări pe zi la 5-10, în special în nordul regiunii. Dacă continuă, da, vom merge către un al doilea val. Care va amploarea sa? Aceasta este întrebarea importantă.
În ciuda mesajelor de prevenire, contaminarea crește, în special în rândul tinerilor cu vârste între 20 și 30 de ani. Care este solutia?
Este o problemă delicată. Nu le vom putea impune să poarte masca peste tot și nu le putem interzice să se adune, mai ales în mijlocul verii. Este posibil să nu fie etic ce spun acum, dar cred din ce în ce mai mult că ar trebui să li se permită să se contamineze reciproc, cu o condiție: să nu intre în contact cu părinții și bunicii. În caz contrar, tinerii vor reprezenta un rezervor de contaminare și vom ajunge la o epidemie de neevitat. Să nu-i stigmatizăm, să le spunem să respecte bătrânii. Lăsându-i să se contamineze, vor participa la imunitatea colectivă și va fi un aspect important la începutul anului școlar, chiar dacă acest lucru va avea consecințe. Tinerii pot avea și ei forme severe…
Mască, distanță fizică, izolare… Aceleași mesaje se repetă în fiecare zi și totuși epidemia repornește. Ce s-a întâmplat?
Nu se testează suficient de repede și țintit. Astăzi, poți fi testat fără rețetă. Rezultatul: oamenii sănătoși se înghesuie în laboratoare în detrimentul bolnavilor și a cazurilor de contact, care așteaptă uneori 48 de ore. Ei ar trebui să fie o prioritate! În plus, în loc să impună măști în spațiul public, ar trebui interzise nunțile si petrecerile în interior, este de bun simț. În cele din urmă, în loc să testeze călătorii din țări cu risc ridicat, aceștia ar trebui să fie carantinați. Marocul și Mexicul nici nu apar pe această listă, este ridicol. Dacă acest lucru continuă, mergem direct în zid.
Interviu preluat din Le Parisien