Covid-19| „Apariția unui nou val nu depinde de comportamentul oamenilor”, spune un profesor de fiziologie francez

People sunbathe in Saint Jean de Luz' beach, southwestern France, Saturday, July 18, 2020. New French Prime Minister Jean Castex has announced that respiratory masks will be mandatory in France in closed public places as of "next week." (AP Photo/Bob Edme)

Virusul nu este mort. Săptămâna trecută, șapte departamente din Franța au înregistrat o rată de incidență peste pragul de vigilență (stabilit la 10 cazuri la 100.000 de locuitori).

În actualizarea săptămânală, Santé Publique France a subliniat că numărul pacienților pozitivi pentru Covid-19 a continuat să crească. „Această tendință de bază indică faptul că obiceiurile noastre recente au susținut circulația virusului în ultimele săptămâni”, detaliază Direcția Generală a Sănătății.

Pentru consiliul științific, sosirea unui al doilea val în toamnă este tot mai probabilă. „O intensificare a circulației Sars-CoV-2 în emisfera nordică la o dată mai mult sau mai puțin îndepărtată (câteva luni, în special la apropierea iernii) este extrem de probabilă”, avertizează specialiștii.

În Europa, puterea virusului a fost redusă odată cu sosirea temperaturilor de vară, suficient pentru a pune sub semnul întrebării sezonalitatea epidemiei.

Jean-François Toussaint, profesor de fiziologie la Universitatea din Paris dorește să fie realist: niciunul dintre valurile prezise nu s-a produs și sezonalitatea epidemiei, dacă se întâmplă , nu va avea nimic de-a face cu comportamentul oamenilor, ci cu ceea ce se întâmplă acum în emisfera sudică.

În continuare, interviul pe care acesta l-a acordat pentru Le Point.

Le Point: Înmulțirea cazurilor în mai multe regiuni ale Franței ar trebui să ne îngrijoreze?

Jean-François Toussaint: O epidemie își arată puterea prin numărul de oameni pe care-i ucide. Cu toate acestea, atât numărul de cazuri grave și cel al deceselor continuă să scadă. Timp de o lună, au existat doar două persoane în terapie intensivă: valul epidemic a trecut în Franța. Persoanele infectate sunt persoane asimptomatice, de regulă tineri.

În Franța, virusul a dispărut?

Virusul este încă aici dar ucide de 100 de ori mai puțin. În Europa, intensitatea este în scădere, iar epidemia actuală nu are nicio legătură cu ceea ce ne-am confruntat în martie și aprilie. Toate țările Uniunii urmează aceeași dinamică, iar Franța nu face excepție de la regulă.

Este inevitabil un al doilea val?

Nu există nicio modalitate de a stabili dacă va lovi sau nu Europa, dar niciun semn al acestuia nu se întrezărește. Ar putea depinde de variațiile sezoniere, dar, în acest caz, nu are rost să îi responsabilizăm pe oameni sau să îi facem vinovați.

Epidemia continuă în America de Sud: este posibil ca virusul să efectueze deplasări dus-întors între cele două emisfere. Va fi necesar să fim atenti la dependența sa de mediu și să adoptam răspunsuri comparabile cu cele ale țărilor asiatice (Coreea, Japonia, Taiwan…), singurele care au putut controla epidemia.

Dar al doilea val nu înseamnă strict sănătate, se produce o prăbușire internațională. OMS nu a anticipat apariția acestor vulnerabilități; Organizația Națiunilor Unite avertizează deja asupra efectelor care vor fi mult mai mari decât daunele epidemiei. Foametea, malnutriția, șomajul, sărăcia, consecințele unei izolări globale inadecvate vor fi catastrofale pentru sute de milioane de oameni și, de asemenea, va priva medicina de mijloacele necesare.

Masca trebuia impusă mai devreme?

Masca era esențială atunci când pandemia era la apogeu: în februarie, martie și aprilie. Nu mai suntem în această fază. Contaminările sunt inevitabile și probabil că ar fi mai bine să ne imunizăm în acest moment decât în ​​ianuarie, deoarece capacitățile noastre individuale, în special de apărare imună, sunt mai crescute vara decât iarna.

Singura soluție eficientă pentru combaterea Covid-19 rămâne descoperirea unui vaccin?

Până în prezent, nu există siguranța că vaccinurile testate oferă o protecție eficientă. Cu toate acestea, trebuie să evităm să intrăm într-o panică menținută de cercetători și mass-media. Într-o astfel de perioadă toată lumea trebuie să poată relua un comportament normal, păstrând în același timp măsurile de protectie, singurele eficace împotriva contaminării.

Dacă epidemia va reveni cu aceeași virulență (a dus la 1.417 decese în Franța doar în ziua de 7 aprilie), atunci va trebui să fie luate măsuri puternice; dar Franța înregistrează în prezent mai puțin de 10 decese pe zi și, contrar cauzelor vehiculate, aceste decese nu au legătură nici cu relaxarea, nici cu ieșirea din izolare, nici cu Festivalul Muzicii.

Exit mobile version