Covid-19| 70% dintre pacienți nu sunt complet recuperați nici la cinci luni de la externare și raportează în continuare simptome
7 din 10 pacienți spitalizați cu Covid-19 nu sunt complet recuperați nici după cinci luni de la externare și par să existe patru categorii distincte de bolnavi, definite pe baza simptomelor. Studiul legat de Covid pe termen lung, care a monitorizat pacienții timp de cinci luni de la externare, a identificat și persoane care au prezentat tulburări psihice de durată, reacție mai severă față de celelalte simptome.
Aproximativ 300.000 de britanici au primit îngrijiri spitalicești pentru Covid-19 în timpul pandemiei, iar studiul Phosp-Covid realizat în Marea Britanie a urmărit starea de sănătate a 1.077 dintre cei externați în perioada martie – noiembrie 2020.
Cinci luni mai târziu, pacienții au avut, în medie, nouă simptome persistente. Dintre cei care munceau anterior, 18% nu au mai putut lucra după vindecare.
Cele mai frecvente 10 simptome pe care le-au raportat au fost: dureri musculare, oboseală, lentoare fizică, calitate slabă a somnului, dureri articulare sau umflături, slăbiciune a membrelor, respirație greoaie, dureri, pierderi de memori pe termen scurt și gândire încetinită. Mai mult de un sfert au prezentat, de asemenea, anxietate și depresie, iar 12% au suferit de stres post-traumatic (PTSD).
„Apariția simptomelor persistente nu a fost explicată de severitatea bolii acute – în mare parte determinată de leziuni pulmonare acute – indicând alte mecanisme, posibil, sistemice, care stau la baza”, spune dr. Rachael Evans, profesor asociat la Universitatea din Leicester și co-autor al studiului.
Cercetarea, care nu a fost încă evaluată de experți independenți, arată că pacienții s-au încadrat în general în unul din cele patru grupuri diferite, constituite pe baza deficiențelor mentale și fizice: cei cu deficiențe de sănătate mintală și fizică foarte severe reprezentau 17% dintre pacienți; persoanele cu deficiențe severe – 21%; deficiențe ușoare – 46%; al patrulea grup, a cărui componenți prezentau „ceață cerebrală” și tulburări moderate, a reprezentat 17%.
Femeile albe de vârstă mijlocie au fost cele mai susceptibile de a se încadra în primele două categorii – mai ales dacă erau obeze și aveau afecțiuni preexistente, cum ar fi diabet de tip 2 și boli cardiace sau pulmonare. „S-ar putea ca răspunsul imun să fie diferit la femei, astfel încât să rezulte apoi o reacție inflamatorie continuă, care să le conducă la o probabilitate mai mare de a dezvolta Covid pe termen lung”, afirmă Chris Brightling, profesor de medicină respiratorie la Universitatea din Leicester și anchetatorul șef al studiului. Femeile de vârstă mijlocie sunt, de asemenea, mai susceptibile la alte afecțiuni autoimune.
Sursa: The Guardian
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook