Setea de petrol a lumii s-a evaporat. Autostrăzile sunt goale, avioanele sunt consemnate la sol, fabricile sunt închise. E cea mai mică cerere de petrol din ultimii 18 ani.
Oferta, pe de altă parte, este consistentă, în plin război al prețurilor dintre Arabia Saudită și Rusia. Iar în tot acest context, americanii ezită să dea tonul oprind producția.
Asta ar putea însemna o creștere a stocurilor atât de mare, încât lumea nu va mai avea în curând loc să depoziteze toate butoaiele de petrol.
Acest supra-stoc a dus la faptul că unele fracții de petrol au înregistrat deja prețuri negative. De exemplu, petrolul din Wyoming a fost licitat săptămâna trecută la -19 cenți pe baril, conform Bloomberg News.
Odată cu reducerea capacității de stocare, în unele cazuri, producătorii ajung să plătească, pur și simplu, pentru ca cineva să le ia butoaiele din depozit.
Sigur, cererea slabă determinată de pandemia de coronavirus nu va dura o veșnicie.
În cele din urmă, avioanele vor zbura din nou și vor avea nevoie de cherosen, oamenii vor începe să cumpere benzină pe măsură ce vor reveni la locurile de muncă.
Însă la acel moment, industria petrolieră nu va mai produce atât de mult, pentru că unele sonde vor fi fost închise, iar supraoferta de azi poate deveni rapid criza de mâine, care va face ca prețurile să urce considerabil.
Dar, până atunci, vom avea parte de o inflație a rezervelor de petrol de proporții istorice.