Variantele mai noi ale coronavirusului, precum Alpha și Delta, sunt extrem de contagioase și infectează mult mai mulți oameni decât virusul original. Două noi studii oferă o posibilă explicație: virusul evoluează și se răspândește mai eficient prin aer. Majoritatea cercetătorilor sunt de acord acum că SARS-Cov-2 este transmis în mare parte prin picături de dimensiuni mari, care cad rapid pe podea, dar și prin altele, mult mai mici, numite aerosoli, care pot pluti pe distanțe mai mari în interior și pot ajunge prin inhalare direct în plămâni, unde virusul este cel mai dăunător.
Noile studii nu schimbă în mod fundamental această viziune. Dar constatările indică necesitatea unor măști mai bune în unele situații și arată că virusul se schimbă în moduri care îl fac mai puternic.
„Nu este un scenariu Armageddon”, spune Vincent Munster, virusolog la Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase, care a condus unul dintre noile studii. „Este ca o mutație a virusului spre o transmisie mai eficientă, ceva la care ne așteptam cu toții și acum vedem că se întâmplă în timp real”.
Echipa doctorului Munster a arătat că aerosolii au parcurs distanțe mult mai mari decât picăturile de dimensiuni mari, iar varianta Alpha a fost mult mai probabil să provoace noi infectări prin transmiterea aerosolilor. Al doilea studiu a constatat că persoanele infectate cu Alpha au expirat o cantitate virală de aproximativ 43 de ori mai mare în aerosoli minusculi față de cei infectați cu variante mai vechi.
Evoluția virusului
Studiile au comparat varianta Alpha cu virusul original sau alte variante mai vechi. Dar rezultatele pot explica, de asemenea, de ce varianta Delta este atât de contagioasă – și de ce a înlocuit toate celelalte versiuni ale virusului.
„Indică faptul că virusul evoluează pentru a deveni mai eficient la transmiterea pe cale aeriană”, spune Linsey Marr, expert virusolog la Virginia Tech, care nu a fost implicat în niciun studiu. „Nu aș fi surprins dacă, în cazul variantei Delta, acest factor ar fi chiar mai mare”.
Varianta Alpha s-a dovedit a fi de două ori mai transmisibilă decât virusul original, iar varianta Delta are mutații care au sporit și mai mult contagiozitatea. Pe măsură ce virusul continuă să se schimbe, variantele mai noi se pot dovedi și mai transmisibile, consiferă experții.
Măsuri de prevenție
Dar instrumentele de care dispunem funcționează încă bine pentru a opri răspândirea. Chiar și măștile chirurgicale blochează aproximativ jumătate din aerosolii care conțin virus, conform studiului persoanelor infectate cu variante, publicat luna aceasta în revista Clinical Infectious Diseases.
Noile descoperiri subliniază importanța măștilor, chiar și pentru persoanele vaccinate, în special în spații aglomerate. Deși persoanele care se infectează după vaccinare sunt mult mai puțin susceptibile de a răspândi virusul, contagiozitatea variantelor crește probabilitatea.
Având miliarde de oameni vaccinați în întreaga lume și miliarde încă nevaccinați, virusul se poate schimba în continuare în moduri neașteptate, crede dr. Munster: „Ar putea exista presiuni evolutive suplimentare, modelând mutațiile acestui virus”.
Sursa: New York Times