Coronavirusul rezistă 28 de zile pe bancnote și ecranele telefoanelor
Un laborator de biosecuritate australian a transmis datele unui studiu care arată că SARS-Cov-2 rezistă câteva săptămâni pe bancnote, suprafețe din sticlă, ecranele telefoanelor sau mânerele ușilor.
Oamenii de știință de la Centrul Australian pentru Combaterea Bolilor au definit coronavirusul ca fiind „extrem de robust” și au atenționat că acesta poate supraviețui pe ecranele telefoanelor sau pe bancnote din plastic timp de 28 de zile, la temperatura camerei. Prin comparație, virusul care provoacă gripa rămâne activ timp de 17 zile în aceleași condiții.
Temperatura influențează rezistența virusului ca durată în timp. Acesta dispare în mai puțin de o zi atunci când termometrul arată 40 de grade Celsius. Studiul, publicat în Virology Journal, relevă corelarea dintre infecțiozitatea virusului și temperatură, arătând că acesta este mai greu de controlat iarna decât vara.
„Rezultatele noastre arată că SARS-Cov-2 poate rămâne activ perioade lungi de timp, pe suprafețe, ceea ce întărește nevoia de a respecta măsurile de prevenție, cum ar fi spălatul mâinilor în mod regulat și curățarea suprafețelor”, spune co-autorul studiului, Debbie Eagles, care este și directorul insitutului.
Datele arată că epidemia va fi dificil de gestionat în timpul iernii, spune virusologul Juergen Richt, cel care a condus cercetarea. „Dacă nu l-am putut controla (virusul) foarte bine în vară, acum vom avea surpize mari”, afirmă el.
Cercetătorii australieni ai laboratorului guvernamental au determinat în trecut perioada de acțiune a sute de virusuri. În cazul SARS-Cov-2, au aratat că acesta rezistă mai bine pe suprafețe lucioase și mai puțin pe cele poroase.
Riscul de transmitere
Ecranele telefoanelor, automatele de la bănci, aparatele de self-pay din supermarketuri sau cele de self-check-in din aeroporturi sunt câteva dintre suprafețele care nu sunt dezinfectate în mod regulat, deci pot prezenta un risc crescut de transmitere, arată studiul.
La începutul pandemiei, China a decontaminat bancnotele, considerând că acestea poartă virusul, spun australienii, precizând că și SUA sau Coreea de Sud au recurs la aceeași metodă.
Sursa: Bloomberg
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook