Coronavirus: Trump vrea să „repornească America” în trei pași
30.000 de morți ai noului coronavirus au fost înregistrati în Statele Unite. „Putem începe următoarea fază a războiului nostru”, a declarat președintele Trump.
Donald Trump nu vrea să piardă timpul. Președintele Statelor Unite și-a dezvăluit joi planul de a „reporni America” în trei etape, în funcție de gravitatea epidemiei din fiecare stat. Potrivit acestuia, țara a „trecut probabil vârful” noilor cazuri înregistrate de coronavirus.
Cifra de 30.000 de morți a fost depășită în Statele Unite unde acum sunt aproape 33.000 de decese, conform bilanțului de joi seara de la Universitatea Johns Hopkins. Conform acestei surse, consultată la 8:30 p.m. (00:30 GMT vineri), țara a înregistrat 4.491 de decese suplimentare în 24 de ore.
„Următoarea fază a războiului nostru …”
Însă, cu întregi sectoare oprite ale economiei Statelor Unite ale Americii, președintele Trump este hotărât să actioneze rapid. „Pe baza celor mai recente date, echipa noastră de experți este de acord că putem începe următoarea fază a războiului nostru, pe care o numim: repornirea Americii”, a declarat Donald Trump în timpul unei conferințe de presă la Casa Albă.
Potrivit acestuia, „mari părți ale țării s-ar putea gândi la redeschidere”. „Decizia va reveni guvernatorilor”, a spus el, considerând că unele state ar putea „literalmente” să înceapă ieșirea din izolare „de mâine”.
Guvernatorii celor 50 de state care au luat diverse măsuri pentru a-și izola populațiile vor determina procedura de urmat dar guvernul federal a publicat „recomandările” sale pentru a le ghida. Această foaie de parcurs prevede trei etape care pot fi declanșate pe baza unor criterii precise. „Nu deschidem brusc, redeschidem cu precauție pas cu pas”, a spus Donald Trump.
Mai întâi redeschideți restaurantele, nu școlile
Prima etapă a repornirii recomandată de Casa Albă ar prevedea redeschiderea restaurantelor și sălilor de sport în anumite condiții, dar nu a școlilor sau barurilor.
Purtarea măștilor de protecție în public ar fi sfătuită „cu tărie”, munca de acasa ar trebui să rămână regulă și se vor menține măsurile de distanțare socială.
Cei mai vulnerabili ar trebui să rămână izolați, iar călătoriile neesențiale să fie „minimizate”.
În același timp, autoritățile ar trebui să poată testa un număr mare de cazuri de coronavirus pentru a evita un al doilea val.
Dacă nu există „revenire” a epidemiei, faza a doua ar putea începe cu redeschiderea școlilor și reluarea călătoriilor.
Ridicarea mai generală a restricțiilor dar cu un anumit grad de distanțare socială ar fi subiectul unei a treia faze când va fi confirmată absența unei reînceperi a epidemiei.
Dar guvernanții vor putea adopta „o abordare personalizată, care să răspundă circumstanțelor specifice din statul lor”, a spus președintele republican, care o vreme a dat de înțeles că ar putea să le impună măsuri.
Peste 22 de milioane de oameni in șomaj
„Daca ne uităm la Montana, Wyoming, Dakota de Nord”, relativ scutite de pandemie, „este foarte diferit de New York, este foarte diferit de New Jersey”, cel mai afectat, a remarcat președintele.
Publicate joi, cifrele pentru noile cereri de ajutoare de șomaj confirmă dezastrul economic în curs: acestea au rămas la un nivel istoric ridicat săptămâna trecută, deși într-o ușoară scădere, cu 5,2 milioane de persoane care au completat un dosar pentru prima dată. În ultima lună când au fost puse în aplicare sau consolidate măsuri de izolare, peste 22 de milioane de oameni au fost nevoiți să aplice pentru șomaj după ce și-au pierdut locul de muncă sau au suferit o scădere drastică a activității.
Statele Unite sunt cea mai indoliata țară din lume, în fața Italiei (cu 22.170 de morți), Spania (19.315) și Franța (17.941). Prima putere a lumii unde au fost declarate oficial aproape 667.800 de cazuri, a înregistrat în ultimele trei zile un număr record de noi morți zilnice.
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook