Autoritățile medicale rămân foarte precaute și încă se tem de un al doilea val, însă epidemiologii consideră că imunitatea colectivă ar putea fi realizată mai repede decât se aștepta.
Indicatorii sunt în prezent pe verde. Reanimare, număr de morți, contaminare… La mai mult de o săptămână după relaxarea măsurilor de izolare, cifrele legate de epidemia de coronavirus apar liniștitoare pentru moment.
Autoritățile spun că este prea devreme pentru a trage concluzii, dar unii oameni de știință nu ezită să spună că epidemia Covid-19 a fost în mare parte depășită. Cercetătorii evocă astfel posibilitatea unei „imunități încrucișate”, ceea ce ar permite unei părți a populației să fie protejată împotriva virusului.
Ce este „imunizarea încrucișată”?
Această expresie este utilizată pentru a desemna o imunitate dobândită în timpul unei prime infectări și care va proteja mai târziu împotriva unui alt agent infecțios (virus sau bacterii). În general, anticorpii sunt specifici. Dar, uneori, anumiți anticorpi pot lupta împotriva bacteriilor sau virusurilor din specii similare. Astfel, este posibil ca indivizii să fi dobândit protecție împotriva lui Sars-CoV-2 prin faptul că au fost expuși în trecut la alte coronavirusuri care provoacă răcelile obișnuite.
Această ipoteză, care rămâne de verificat, a fost emisa de cercetătorii americani în revista de specialitate Cell. Potrivit acestora, 40 – 60% din populație ar putea fi deja imunizată împotriva Covid-19 fără să fi fost chiar expusă la acest virus. Dacă această ipoteză este confirmată, Sars-CoV-2 nu ar mai avea potențialul de a infecta așa multe persoane.
Ce se schimbă pentru imunizarea colectivă?
Una dintre consecințele acestei „imunități încrucișate” este eterogenitatea în răspândirea virusului. După cum explică un articol Mediapart, această eterogenitate explică de ce unii oameni par mai vulnerabili la Covid-19 și de ce transmit mai mult virusul decât alții. Pe baza acestui principiu, unii cercetători au stabilit că imunizarea colectivă nu trebuie să se producă la 60% din populație pentru a pune capăt epidemiei, ci la un procent mult mai mic.
„În caz de urgență, adesea facem cum e mai simplu (…). Dar cu cât epidemia durează mai mult, cu atât avem mai mult timp să ne perfecționăm calculele și să încorporăm diferitele surse de eterogeneitate în modelele noastre”, explică Gabriela Gomes, matematician din Liverpool (Marea Britanie), care a publicat un articol în care vorbeste despre o imunizare colectivă obținută pentru 10 și 20% din populație.
„ Si noi obținem un rezultat similar, cu un prag de aproximativ 14% daca luăm în considerare aceste eterogenități puternice”, confirmă Laurent Hébert-Dufresne, autorul mai multor publicații pe această temă.
Având în vedere că virusul i-a afectat pe toți cei la care a putut ajunge, unii specialiști consideră că epidemia s-a încheiat. „Nicăieri nu există un al doilea val(…) În cele din urmă, unele cazuri sporadice vor apărea ici colo [dar] epidemia se încheie”, a asigurat astfel profesorul Didier Raoult într-un videoclip publicat pe 12 mai.
„O parte semnificativă a populației poate să nu fie afectată de coronavirus, deoarece anticorpii nespecifici împotriva acestui virus îl pot opri”, spune epidemiologul Laurent Toubiana.
„Acest virus nu este un alergător de maraton, este un sprinter: se epuizeaza foarte repede”, rezumă pentru AFP profesorul Jean-François Toussaint, directorul Institutului de cercetare biomedicală și epidemiologie a sportului (Irmes) care nu crede nici el in al doilea val.
Putem crede în aceste afirmatii?
Câțiva indicatori îi fac pe cercetători să fie optimiști. Numărul zilnic de internări la terapie intensivă „a scăzut începând cu 8 aprilie”. În prezent, aproximativ 1.700 de pacienți sunt încă spitalizați în unitățile de terapie intensivă din Franța pentru o formă severă de Covid-19. Erau 7,148 pe 8 aprilie, în vârful epidemiei.
La fel, decesele sunt în continuă scădere. Între 21 mai și 22 mai, 74 de pacienți cu Covid-19 au decedat în spitale (fără a număra decesele în casele de bătrâni). Foarte departe de raportările zilnice de acum o lună și jumătate: între 5 și 6 aprilie, autoritățile medicale au înregistrat, de exemplu, peste 600 de decese doar în cadrul spitalelor.
Yonathan Freund, medic de urgență la spitalul din Pitié-Salpêtrière din Paris, este, de asemenea, surprins de scăderea drastică a numărului de contaminări printre colegii săi, comparativ cu începutul epidemiei. „În serviciul de urgență și în spital suntem mult mai expuși. Dacă virusul circula la fel de mult ca înainte am fi fost cu toții susceptibili de a fi afectați, ne-am fi infectat între noi sau am fi fost infectați de către bolnavi, ” a mărturisit el la AFP. Este o simplă speculație, dar asta ar putea însemna că oamenii au imunitate naturală sau dobândită.”
De ce ar trebui să rămânem prudenți?
Potrivit autorităților din domeniul sănătății este prematur să ne bucuram. „Tot ce putem spune este că astăzi nu mai avem semnale de avertizare. Dar este prea devreme pentru a spune că totul va fi bine”, a spus epidemiologul Daniel Lévy-Bruhl, șeful unității de infecții respiratorii de la Sănătatea publică din Franța. „Există un decalaj între ceea ce măsurăm astăzi și ceea ce trăim: ceea ce măsurăm astăzi sunt încă beneficiile izolării”, continuă el. „Astăzi, nimeni nu poate spune ce se va întâmpla”, adaugă Nicolas Hoertel, psihiatru la spitalul Corentin-Celton, din Issy-les-Moulineaux (Hauts-de-Seine).
Daniel Lévy-Bruhl judecă astfel „prematur să ne punem speranța în „imunizarea încrucișată”, ipoteză „departe de a fi unanimă și departe de a fi clarificată”.
Sursa: FranceInfo