Imunitatea bazată pe anticorpi, dobândită după vindecarea de Covid-19, ar dispărea în mare parte în câteva luni, potrivit unui nou studiu, informație care ar putea complica dezvoltarea unui vaccin eficient pe termen lung. „Acest studiu confirmă că nivelul de anticorpi al persoanelor infectate cu SARS-CoV-2 (…) par să scadă rapid”, a declarat dr. Stephen Griffin, profesor asociat la școala medicală a Universității din Leeds (Marea Britanie).
„Vaccinurile în curs de dezvoltare trebuie să genereze o protecție mai puternică și mai durabilă împotriva infecțiilor sau să fie administrate în mod regulat”, a adăugat medicul. În cazul în care infecția îți oferă niveluri de anticorpi care scad în două-trei luni, vaccinul poate face același lucru, iar „o singură doză poate să nu fie suficientă”, spune dr. Katie Doores autorul studiului, în The Guardian.
Studiul de la prestigiosul King’s College London, care nu a fost încă revizuit, a fost postat pe site-ul web medrxiv. Cercetătorii au studiat răspunsul imun în mai mult de 90 de cazuri confirmate (inclusiv 65 prin teste virologice) și arată că nivelul de anticorpi neutralizanți, capabili să distrugă virusul, atinge maxiumul, în medie, la aproximativ trei săptămâni după debutul simptomelor, apoi scade rapid.
Conform analizelor de sânge, chiar și persoanele cu simptome ușoare au avut un răspuns imun la virus, dar în general mai puțin decât în cazul formelor mai severe. Doar 16,7% dintre subiecți au avut încă niveluri ridicate de anticorpi neutralizanți la 65 de zile de la debutul simptomelor.
Memoria imună ca răspuns rapid în cazul unei noi infecții
Experții subliniază totuși că imunitatea nu se bazează doar pe anticorpi, organismul producând și celule imunitare (B și T) care joacă un rol în apărare.
„Chiar dacă nu mai aveți anticorpi detectabili în sânge, nu înseamnă neapărat că nu aveți imunitate protectoare, deoarece probabil aveți celule cu memorie imunitară care pot intra rapid în acțiune pentru a începe un nou răspuns imunitar dacă intrați în contact cu virusul din nou. Deci, este posibil să aveți o infecție mai ușoară”, spune profesorul de imunologie virală Mala Maini, consultant la University College London.
Până la aflarea informațiilor suplimentare, „chiar și cei cu un test de anticorpi pozitiv – în special cei care nu pot explica unde ar fi putut fi expuși – ar trebui să continue să ia masuri de precauție, distanțare socială și utilizarea unei măști”, avertizează James Gill, profesor onorific la Warwick Medical School.