La trei luni de la impunerea carantinei și la o lună după începerea ieșirii din izolare, Emmanuel Macron s-a adresat francezilor duminică seară. Pe măsură ce situația epidemiei se îmbunătățește dar climatul social se deteriorează în țară, discursul președintelui a fost așteptat cu nerăbdare de francezi.
-Toată Franța continentală devine „verde” începând de azi, 15 iunie
Pe harta ieșirii din izolare, toată Franța continentală este marcată ca zonă verde. Parisul, care era în zona portocalie, va începe iesirea din izolare totală astăzi. „Prin urmare, vom putea să redescoperim plăcerea de a fi împreună, de a relua munca pe deplin, dar și de a ne distra, de a ne cultiva. Vom redescoperi modul nostru de a trăi, gustul nostru pentru libertate. Pe scurt, vom regăsi Franța pe deplin ”, a subliniat președintele.
„Virusul circulă în continuare activ” în insula Mayotte (Oceanul Indian) și Guyana (America de sud), care rămân zone portocalii.
Redeschiderea cafenelelor și restaurantelor în regiunea pariziana, de luni
Zvonul circula de câteva zile. După cum era de așteptat, președintele Franței a anunțat redeschiderea cafenelelor și a restaurantelor pe întreg teritoriul, prin urmare, și în regiunea Paris, de luni. Începând cu 2 iunie, restaurantele din Paris aveau voie să își deschidă doar terasele.
-Creșele, școlile și gimnaziile vor primii toți elevii începând cu 22 iunie
„Creșele, școlile și gimnaziile se vor pregăti să întâmpine, începând cu 22 iunie, toți elevii – în mod obligatoriu și în conformitate cu regulile prezenței normale”, a spus Emmanuel Macron.
-„Al doilea tur al alegerilor municipale poate avea loc pe 28 iunie”
Amânarea alegerilor a fost decisă din cauza crizei de sănătate. În cele din urmă, cel de-al doilea tur al alegerilor municipale și inter-municipale poate avea loc pe 28 iunie , în condiții sanitare stricte – masca va fi obligatorie pentru votanți, a anunțat șeful statului. În jur de 5.000 de municipalități nu și-au desemnat consiliul municipal complet.
-Călătoriile în Europa sunt autorizate începând cu 15 iunie
Europa se redeschide. Toate țările din spațiul Schengen și-au închis granițele naționale în timpul crizei de sănătate. Emmanuel Macron a anunțat că „începând de mâine (luni), va fi din nou posibil să se circule în țările europene”.
-Călătoriile în afara Europei, autorizate de la 1 iulie
Francezii pot pleca în vacanță anul acesta. „Vara anului 2020 nu va fi o vară ca oricare alta”, a avertizat Emmanuel Macron. Cu toate acestea, „de la 1 iulie, vom putea merge în state din afara Europei, unde epidemia va fi sub control„, a declarat șeful statului.
-Vizitele „trebuie autorizate” în azilele de bătrâni
Vizitele au fost interzise începând cu 11 martie. Vârstnicii din casele de pensionare îi vor putea vedea din nou pe cei dragi. Vizitele „ vor trebui autorizate”, a declarat șeful statului.
-Evitați adunările cât mai mult posibil. Vor rămâne „atent supravegheate”
Pentru a preveni un posibil al doilea val, Emmanuel Macron a anunțat că „trebuie să continuăm să evităm adunarile cât mai mult posibil, deoarece acestea sunt principala oportunitate pentru răspândirea virusului”. „Prin urmare, vor fi atent supravegheate”, a avertizat el, fără să stabilească metode precise sau un calendar clar.
-Opere, statui … „Franța nu va șterge nicio urmă din istoria sa”
Un răspuns la excesele „anti-rasismului”. Șeful statului a avertizat împotriva riscului transformării unei « lupte nobile » într-un „comunism” sau într-o „rescriere urâtă sau falsă a trecutului”. „Această luptă este inacceptabilă atunci când este preluată de separatiști”, insistă el. „Franta nu va șterge nicio urmă sau vreun nume din istoria sa. Ea nu va uita niciuna dintre operele ei, nu va dărâma nicio statuie „, a insistat el, în timp ce statuile legate de istoria sclaviei au fost recent vandalizate de activiști în Martinica, Belgia sau Marea Britanie. Președintele a cerut mai degrabă o „voință de a afla adevărul istoriei noastre”, a „amintirilor noastre” și, în special, „a relației noastre cu Africa”.
-Poliția și jandarmii „merită recunoașterea națiunii”
Nu a folosit expresia „violența polițiștilor”. În timp ce mai multe manifestații au fost organizate în toată țara, ca urmare a situației din Statele Unite, după moartea afro-americanului George Floyd, Emmanuel Macron a sprijinit poliția. Poliția și jandarmii „sunt expuși riscurilor zi de zi, de aceea merită sprijinul autorităților publice și recunoașterea națiunii”, a susținut el, convins că „fără o ordine republicană, nu există nici securitate, nici libertate”.
-„Noi decizii puternice pentru egalitatea de șanse”
În urma manifestărilor împotriva „violenței polițienești” și a rasismului în orașele din Franța, Emmanuel Macron a promis să fie „de neclintit în fața rasismului, antisemitismului și discriminării”. „Se vor lua noi decizii puternice pentru egalitatea de șanse”, a spus el.
-Fără creștere de impozite pentru finanțarea cheltuielilor legate de criză
Emmanuel Macron a confirmat că această criză nu va duce la o creștere a impozitării. Deși cheltuielile legate de criza de sănătate „sunt justificate”, el consideră că „sunt o datorie în plus pentru stat”. Pentru a le finanța, președintele exclude așadar o creștere a impozitelor: „Țara noastră are deja o impozitare foarte dură, chiar dacă de trei ani am redus-o”.
-„Reconstruirea unei economii puternice, ecologice, suverane și unite”
Repornirea economiei. După ce a apărat măsurile luate de guvern timp de trei luni – de la „oricare ar fi prețul” la „planuri masive” pentru aeronautică, industria auto, cultură sau chiar turism -, Emmanuel Macron a promis că „ se va implica ”pentru ca economia să fie „repornită”. „Economia mondială s-a oprit, prima noastră prioritate este să reconstruim o economie puternică, ecologică, suverană și unită”, a pledat el.
-Investiții masive în educație, pregătirea și angajarea tinerilor
Președintele dorește să facă din redresarea economică o redresare „solidară”. Pentru aceasta, promite astăzi „o investiție masivă în educație, pregătirea tinerilor și locuri de muncă pentru tineri”. „Le datorăm acest lucru”, a adăugat el, adăugând că generațiile viitoare vor plăti datoria ecologică a țării.
-După „începuturi timide”, Europa „a fost la înălțime”
Emmanuel Macron a amintit „momentul de cotitură istoric” al acordului fără precedent încheiat între Franța și Germania, care a convenit asupra unui plan de recuperare de 500 de miliarde de euro. Dovadă că, după „începuturi timide”, Europa „s-a ridicat la înălțimea” evenimentelor.
Ceea ce îl face să creadă în „consolidarea unei Europe independente, care are mijloacele de a-și afirma identitatea, cultura, unicitatea față de China, Statele Unite și tulburarea mondială pe care o cunoaștem”. Pornind de la Consiliul European, care va avea loc iulie și continuând „în următorii doi ani”, președintele a promis francezilor să conducă această luptă „în numele lor”.