Coronavirus| Este constrângerea cea mai bună metodă de a evita o revenire a epidemiei?

Foto:  Éric Caumes /  Bernard-Henri Lévy 

Presiunea medicală în favoarea purtării măștilor în toate spațiile închise reînvie dezbaterea asupra eficacității utilizării constrângerilor în lupta împotriva coronavirusului. În timpul crizei de sănătate, cetățenii care au încălcat izolarea s-au confruntat cu amenzi grele. Autoritățile din majoritatea statelor au cerut oamenilor să-și limiteze mișcările pe cât posibil.

Număr deceselor nu pledează în favoarea metodei constrângerilor: până în prezent, Franța, care a impus măsuri dure, a depășit 30.000 de morți, pentru o populație de 67 de milioane de locuitori, în timp ce Germania, unde restricțiile au fost mai slabe, are mai puțin de 10.000 pentru 83 milioane de locuitori.

Este constrângerea cea mai bună metodă de a evita o revenire a epidemiei?

Părerile sunt împărțite între medici, care vor măsuri coercitive, și apărătorii libertăților individuale, care nu împărtășesc aceeași opinie.

DA: răspunde medicul Éric Caumes, șeful departamentului de boli infecțioase de la Pitié-Salpêtrière, Franța

Numărul de cazuri Covid-19 crește lent, dar sigur. Simțim că vom retrăi situația din februarie, înainte de a exploda epidemia. Există o adevărată relaxare, fie în magazine, în transportul public sau la locul de muncă.

Din start, comunicarea guvernului în jurul măștilor a fost confuză. Purtarea obligatorie a unei măști în toate spațiile închise este acum o necesitate. Trebuie luată în considerare rambursarea acestora. Ar fi necesară și o campanie majoră de convingere a oamenilor de a se testa!

Covid-19 este o boală a călătorului. Pentru rigoare, ar fi trebuit să lăsăm granițele închise cu anumite țări, dar este prea târziu. În caz contrar ar trebui să luăm un exemplu din ceea ce funcționează în altă parte și să impunem carantina călătorilor care se întorc din țările cu risc crescut.

NU: răspunde filosoful Bernard-Henri Lévy, autorul cărții “Acest virus care te înnebunește”

Dincolo de efectul de lupă al ecranelor TV, în care vedem mulțimi de spectatori la concerte sau tineri fără măști, aveți realitatea: milioane de oameni terorizați, panicați, paralizați de anxietate și care au încorporat gesturile de prevenție până la refuz.

De fapt, au existat în jur de 20 de cazuri venite din Algeria (spre Franța). Este acesta un motiv pentru a bloca aeroporturile? Pentru a închide granițele? Să ne scufundăm economiile? Să repornească mașina care creează sărăcie, șomaj și, la urma urmei, si mai multe victime? Eu nu cred acest lucru. Și m-am săturat de această discuție care pune „viața” împotriva „economiei”, ca și cum „economia” sau „comerțul” ar fi „moartea”.

Puterea politică nu este singura în cauză. Responsabilitatea puterii medicale este mare, iar mulți medici vin la TV să anunțe un „al doilea val”. De asemenea, la fel de mare e responsabilitatea mass-media care ne serveste aceleași informații care provoacă anxietate!

Sursa: Le Figaro

Exit mobile version