Un studiu realizat la spitalul parizian Pitié Salpêtrière constată că printre bolnavi sunt foarte puțini fumători. Se vor efectua teste pentru a afla mai multe.
Patch-uri de nicotină vor fi administrate îngrijitorilor ca parte a studiilor.
Pentru a combate și a preveni Covid-19, un aliat problematic și neașteptat s-ar putea dovedi prețios: nicotina. Ipoteza agită spiritele dar în curând există posibilitatea de a fi verificată. Răspunzând în fața senatorilor miercuri după-amiază, ministrul Solidarității și Sănătății, Olivier Véran, a vorbit despre o cale „interesantă”. „Nu închidem niciodată nicio ușă și, cu siguranță, nu o vom închide nici pe aceasta”, a spus el.
O echipă din spitalul Pitié Salpêtrière din Paris va efectua studii clinice administrând înlocuitori de nicotină personalului medical pentru a vedea dacă utilizarea acestor patch-uri îi protejează de virus. În aceste studii vor fi implicați și pacienți din spital și de la reanimare pentru a afla dacă nicotina poate fi un tratament eficient.
Această pistă expusă într-un articol din revista Academiei de Științe disponibilă marți pe site-ul Qios este avansată de patru cercetători, inclusiv neurobiologul Jean-Pierre Changeux, de la Institutul Pasteur și Collège de France și profesorul de medicină internă la Pitié Salpêtrière, Zahir Amoura.
De cinci ori mai puțin bolnavi în rândul fumătorilor
Acesta pornește de la o observație apăruta în acest spital parizian și care deja se contura în studii efectuate în altă parte a lumii, în China sau în special în Statele Unite dar care, până acum, aveau o metodologie contestată: indiferent de vârstă sau sex fumătorii sunt rari printre pacienții infectați cu SARS-CoV-2.
În timp ce aproximativ un sfert din francezi fumau zilnic în 2018, potrivit Santé Publique France aceștia reprezintă doar aproximativ 5% din cei 343 de pacienți internați și cele 139 de persoane mai ușor afectate din spitalul parizian.
Începând cu 8 aprilie, Jean-Claude Delfraissy, președintele Consiliului Științific din Franta, a vorbit la postul France Info despre aceste „fapte oarecum surprinzătoare la nivel epidemiologic”: „Am constatat că majoritatea formelor grave nu sunt întâlnite la fumători, există impresia că tutunul protejează împotriva virusului prin nicotină.”
Prin urmare studiul efectuat la spitalul Pitié-Salpêtrière confirmă această observație. „Acest fapt era deja intuit dar, în urma acestui studiu, este dovedit solid și indiscutabil”, subliniază pneumologul Bertrand Dautzenberg.
Acum se pune problema de a ști care e elementul specific care explică această prevalență mai mică. „Este legat de fumul de tutun sau de nicotină?” Există argumente foarte puternice pentru a crede că este nicotina”, înaintează Bertrand Dautzenberg. Obiectivul studiilor clinice este de a confirma sau de a nega această posibilitate. Pentru cei patru autori ai articolului despre „ipoteza nicotinică”, răspunsul ar fi de partea receptorului acetilcolinei. Prin atașarea la ea, nicotina ar împiedica coronavirusul să se atașeze și să intre în celule.
„Nu vă jucați cu nicotina”
Cercetătorii sunt conștienți de potențialul extrem de exploziv al muncii lor. „Nu trebuie să uităm că nicotina este responsabilă de dependența de tutun. Fumatul are consecințe grave asupra sănătății și rămâne un risc major pentru sănătate”, spun ei în concluzie. Așadar nu alergați să cumpărați cartușe de țigări, nu este o idee bună, tutunul fiind cauza a 75.000 de decese în fiecare an în Franța. O cifră de aproape patru ori mai mare decât numărul de oameni care au murit din cauza Covid-19.
Bertrand Dautzenberg a spus de asemenea că îi e teamă că oamenii vor dori să cumpere înlocuitorii de nicotină așa cum a fost cu clorochinina. „Nu vă jucați cu nicotina. Dacă nefumătorii cumpără și folosesc un plasture de 21 mg se vor simți rău după o jumătate de oră. Nicotina va continua să funcționeze timp de o oră sau două și există riscul de accident, avertizează el. Dacă nicotina este administrată unui nefumător, acest lucru trebuie făcut ca parte a unui studiu terapeutic și sub supravegherea unui medic.”
Cu toate acestea, specialistul în tutun recomandă fumătorilor infectați cu SARS-CoV-2 să nu renunțe la fumat fără a compensa cantitatea de nicotină. Ar putea exista riscul ca această încetare bruscă să agraveze boala.
Sursa: Le Parisien