După cum știm, razele ultraviolete (UV) sunt deosebit de eficiente în neutralizarea virusurilor. Dar ar putea acționa în interiorul organismului uman?
Ideea a fost lansată de președintele Donald Trump, în cadrul unei conferințe de presă din 23 aprilie: „Imaginează-ți că trimitem o lumină foarte puternică către corp, ultraviolete sau doar o lumină puternică. Ar fi necesar să aducem lumina în corp (…) Ar fi interesant să verificăm toate acestea.”. Afirmația a șocat multe personalități din domeniul științific și a stârnit hohote de râs pe rețelele de socializare.
Un gaz inhalat care emite raze UV
Cercetătorii ruși par să-l fi auzit pe președintele american și au luat ideea în serios. Într-un interviu acordat Country Rosatom, buletinul informativ al agenției ruse de energie atomică Rosatom și transmis de revista Newsweek, președintele Institutului de fizică și inginerie a energiei (IPPE), Andrei Goverdovsky, spune că oamenii de știință lucrează la dezvoltarea unui „gaz ușor” care emite raze ultraviolete. Dacă este inhalat, ar putea combate coronavirusul. De fapt, ideea se bazează pe capacitatea anumitor gaze (mercur, hidrogen) de a emite UV, relatează Newsweek.
„Până în prezent, nimeni nu a dezvoltat cu succes dezinfectarea cu raze UV în interiorul organismului. Noi am reușit. Selectăm molecule și componente gazoase care, atunci când sunt inhalate, rămân active și emit lumină ultravioletă direct în plămâni ”, spune el. Dar nu precizează natura gazelor utilizate și cum sunt activate pentru a emite UV.
O sondă introdusă în trahee
În același timp, în Statele Unite, un centru medical și start-up-ul farmaceutic Cedars-Sinai dezvoltă o tehnică constând în trimiterea de lumină UV în corp, printr-o sondă introdusă în trahee.
Întrebat de revista Newsweek, Mark Pimentel, directorul de cercetare din cadrul Cedars-Sinai, spune: „Administrarea unui spectru specific de lumină UV-A poate eradica virusurile din celulele umane infectate (inclusiv coronavirusurile), sau bacteriile organism, păstrând celelalte celule sănătoase.”.
Un anunț bombastic sau un remediu real?
Philippe Emplit este profesor de fizică la Free University din Bruxelles, specializat în special în optică. Aceste diverse cercetări îl lasă perplex.
„Ne putem imagina un gaz de tip azot sau un gaz total inert care nu interacționează practic cu nimic. Dar care ar fi efectul radiațiilor UV limitat doar la trahee și la plămâni ? Știm astăzi că noul coronavirusul poate afecta multe alte organe.”.
În plus, în absența unui studiu publicat, Philippe Emplit se teme că e doar un anunț surprinzător. El subliniază că un astfel de tratament prezintă un risc. Întrebarea ar fi dacă doza care o trebuie utilizata în raport cu efectul pe care îl obținem constituie totuși un beneficiu.
Rămâne această întrebare: care este granița dintre otravă și medicament, în acest caz?