Bernard-Henry Lévy, invitat intr-o emisiune la postul de radio Europa 1, a vorbit despre criza de sănătate Covid-19. El susține că aceasta a implicat „mecanisme de nebunie” și că, acordând o încredere oarbă „savanților”, autoritățile au făcut un „abuz de putere.”.
Înainte de a se gândi la „lumea de după”, unii vor să analizeze și să comenteze lunile de criză care au lovit întreaga lume. Este și cazul filosofului și scriitorului Bernard-Henri Lévy. Invitat al lui Patrick Cohen la postul de radio Europa 1, „BHL” a revenit la discuția despre gestionarea crizei coronavirusului, spunând că oamenii „au fost înselați de mass-media, de medici și de putere”. Potrivit acestuia, luând drept « sigure » toate informațiile provenite de la specialiștii din domeniul medical, a fost făcut un „abuz de putere.”.
„Cu toții i-am considerat pe medici „savanți”, “cei care știau ”. Politicienii ne-au spus în mod repetat „noi ne bazăm pe cei care știu” și noi înșine am considerat că ei « știau », a continuat Bernard-Henri Lévy. „Cu toate acestea, cei mai serioși oameni de știință au știut că nu știau nimic”, explică el, subliniind că medicina nu este „o știință pură […] și că este dominată de lupta între medici.”.
„O atmosferă de teroare”
De asemenea, Bernard-Henri Lévy denunță „argumentele autoritare” utilizate în mass-media de către politicieni și autoritățile sanitare. Filosoful face aluzie în special la numărătoarea „terifiantă” a deceselor. „A existat un fel de atmosferă generală de teroare, care cred că a fost un lucru rău”, a declarat BHL. „Acesta nu este modul de a face față unei pandemii”, a spus el, justificând titlul noii sale cărți « Acest virus care te înnebunește ». „Au existat mecanisme ale acestei nebunii. Cred că am fost cuprinsi de un moment de nebunie colectivă. ”
„Virușii nu trimit mesaje”
„Dar ceea ce regret este modul în care am reacționat excesiv la aceste măsuri de prevenție, modul în care ne-am supus”, explică BHL, care este îngrijorat cu privire la fundamentele ” lumii de după ”. Filozoful denunță, astfel, elogierea orașelor goale, un curent de gândire „contrar umanismului” sau faptul că „ecologiștii au pus stăpânire pe această criză.”.
„Ideea că virusul este un mesaj trimis de natură, care se răzbună, este stupid. Virusii nu trimit mesaje”, spune Bernard-Henri Lévy, înainte de a-l critica pe ecologistul Nicolas Hulot. „Când Nicolas Hulot a spus că natura a trimis un ultimatum, asta e o prostie, e iresponsabil și a fost un mesaj prost”, a concluzionat el.