Copiii nu ar mai trebui vaccinați anti-Covid dacă suficienți adulți ar accepta serul, spune farmacologul Mathieu Molimard
Mathieu Molimard, specialist în farmacovigilență, adoptă o poziție prudentă cu privire la campania de vaccinare a copiilor cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani. „Dacă toți adulții ar fi vaccinați, i-am proteja pe toți cei expuși riscului. Covidul ar dispărea în cele din urmă ”, spune el pentru Le Parisien.
Chiar dacă ne asigură că „până acum, vaccinul Pfizer nu a prezentat multe riscuri”, Mathieu Molimard, șeful departamentului de farmacologie medicală de la Spitalul Universitar din Bordeaux consideră că există încă o lipsă de date privind copiii. Specialistul în siguranța medicamentelor solicită o mobilizare mai puternică a adulților.
Ce se știe până acum despre efectele secundare ale vaccinării cu Pfizer la copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani?
MATHIEU MOLIMARD: La copii nu avem încă o perspectivă clară. În cadrul studiilor clinice nu s-a detectat niciun eveniment grav: doar durere la locul injectării, cefalee, puțină febră… Dar cu doar 2.260 de pacienți incluși (dintre care jumătate au primit placebo) observăm cu certitudine doar evenimentele frecvente care apar la aproximativ 300 de persoane. Pentru a afla mai multe, va fi necesar să ne bazăm pe farmacovigilență, ceea ce face posibilă verificarea eficacității și siguranței la un nivel mult mai mare. Milioane de copii vor fi vaccinați, în special în Statele Unite.
În stadiul actual al cunoștințelor, cum evaluați raportul beneficiu/risc?
Vaccinarea va fi eficientă, dar beneficiile individuale pentru copii sunt mici. Nu sunt zero, dar sunt mult mai mici față de grupul persoanelor de 80 de ani. Beneficiul este altruist: constă în reducerea circulației virale. Întrebarea este: avem nevoie de asta? Dacă toți adulții ar fi vaccinați, i-am proteja pe toți cei expuși riscului și am îndeplini pragul pentru imunitatea de grup. Covid va dispărea în cele din urmă.
Virusul tot ar circulație în rândul tinerilor?
Da, dar ar avea puține consecințe clinice și în cele din urmă ar dispărea. Pentru moment, interesul ar fi în principal compensarea lipsei de vaccinare a adulților. Toți cei care se tem, care spun „nu știi niciodată”, cărora nu le plac injecțiile, le cer în schimb copiilor să-și asume riscul. Trebuie să-i convingem pe cei care au cel mai mare beneficiu individual. Când am trecut de această etapă, vom vedea dacă trebuie să mergem mai departe pentru a eradica boala.
Este aceeași situație și în rândul tinerilor de 16-18 ani?
Da. Au existat decese în această grupă de vârstă, dar formele grave sunt foarte rare. În afară de situațiile medicale individuale, tinerii sunt vaccinați sau poartă măști doar pentru a-i proteja pe ceilalți.
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook