Noua variantă a coronavirusului detectată în Marea Britanie este, într-adevăr, „cu 50% până la 74%” mai contagioasă, potrivit unui studiu publicat online. Cercetătorii avertizează că mutația va avea consecințe asupra numărului de decese și spitalizări legate de Covid-19.
„Pe baza datelor preliminare disponibile”, studiul concluzionează că varianta SARS-Cov-2, suspectată a fi la originea creșterii accentuate a numărului de cazuri din sud-estul Angliei în ultimele săptămâni, „ar putea fi cu 50% până la 74% mai transmisibilă” față de tulpinile care au fost în circulație până acum, rezumă unul dintre autori, Nick Davies, biolog la London School of Hygiene și Medicină tropicală (LSHTM).
Această estimare, care nu a fost încă publicată într-o revistă științifică sau analizată de experți independenți, este în concordanță cu cea anterioară, prezentată luni de alți cercetători, membri ai grupului care sfătuiește guvernul britanic cu privire la virusurile respiratorii emergente, NERVTAG.
Premierul Boris Johnson menționase încă de weekendul trecut o contagiozitate mai mare, de 70%.
Detectată pentru prima dată în septembrie, varianta numită VOC 202012/01 are 22 de mutații pe genomul său. Una în special, numită N501Y, care este situată la nivelul proteinei spike a coronavirusului, permite virusului să se atașeze mai ușor de celulele umane, jucând astfel un rol cheie în infectare.
Un sfert dintre noile infectări detectate în noiembrie au fost legate de această variantă, cifră care a crescut la peste 60% la începutul lunii decembrie. Și „dacă tendința actuală continuă, noua variantă ar putea reprezenta 90% dintre cazuri până la jumătatea lunii ianuarie”, potrivit lui Nick Davies.
Cercetătorii LSHTM „nu au găsit încă dovezi care să arate că persoanele care contractează noua variantă prezintă un risc crescut de spitalizare sau deces”. Chiar și cu un risc constant, „creșterea bruscă” a numărului de cazuri cauzate de această mutație ar putea avea consecințe semnificative asupra rezultatului epidemiei.
„Creșterea recentă a numărului de infectări” în mai multe regiuni „ar putea continua și se poate răspândi în toate regiunile Regatului Unit dacă nu se acționează prompt”, avertizează oamenii de știință. Respectând măsurile restrictive existente înainte de 19 decembrie, modelele matematice realizate concluzionează că „numărul de spitalizări și decese datorate Covid-19 va atinge niveluri mai ridicate în 2021 decât cele observate în 2020”.
Autoritățile britanice au decis deja asupra unor măsuri suplimentare, prin izolarea Londrei și a regiunii de sud-est. Dar, conform autorilor studiului, este necesară „accelerarea semnificativă” a campaniei de vaccinare, iar școlile trebuie să se închidă în ianuarie, pentru „a reduce substanțial criza de sănătate”.
Sursa: Le Figaro