Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) revizuiește mai multe mijloace terapeutice anti-Covid, cu scopul de a pune la dispoziția spitalelor tratamente promițătoare, până la începutul lunii octombrie, se arată într-un comunicat emis de Comisia Europeană.
Cinci produse se află într-un stadiu avansat de dezvoltare și au șanse foarte mari să fie incluse printre cele trei noi mijloace terapeutice împotriva Covid-19 care vor fi autorizate până în luna octombrie 2021 (obiectivul stabilit în strategie), cu condiția ca datele finale să le demonstreze siguranța, calitatea și eficacitatea.
Patru dintre aceste mijloace terapeutice sunt anticorpi monoclonali, al cincilea este un medicament imunosupresiv care deține o autorizație de comercializare ce ar putea fi extinsă pentru a include tratarea pacienților Covid.
Este de așteptat ca următoarele produse să primească aprobare la începutul lui octombrie:
-baricitinib, un medicament imunosupresiv (care reduce activitatea sistemului imunitar), de la Eli Lilly: este în curs de evaluare o cerere de extindere a autorizației de comercializare pentru a include indicația privind Covid-19.
-o combinație între bamlanivimab și etesevimab, de la Eli Lilly, care face obiectul revizuirii continue.
-o combinație între casirivimab și imdevimab, de la Regeneron Pharmaceuticals, Inc. și F. Hoffman-La Roche, Ltd, care face obiectul revizuirii continue.
-regdanvimab, de la Celltrion, care face obiectul revizuirii continue.
-sotrovimab, de la GlaxoSmithKline și Vir Biotechnology, Inc., care face obiectul revizuirii continue.
„Procesul de selecție va fi obiectiv și bazat pe dovezi științifice, iar criteriile de selecție vor fi stabilite de comun acord cu statele membre. Având în vedere faptul că pentru diferitele populații de pacienți și pentru diferitele stadii și niveluri de gravitate ale bolii sunt necesare tipuri diferite de produse, sarcina grupului de experți va fi să identifice categoriile de produse și să selecteze cele mai promițătoare tratamente candidate pentru fiecare categorie, pe baza unor criterii științifice”, se arată în comunicat.