de Andrei Purcărea
Acum că am povestit despre diferența dintre tipurile de arbori de cafea și gustul și prăjirea boabelor, e timpul să trecem la metodele de preparare.
Așa cum există rețete pentru pizza de mai multe feluri, avem rețete pentru prepararea cafelelor ce variază, însă nu la nivel de ingrediente folosite atât de mult, cât variază în funcție de factori precum temperatura apei, gradul de râșnire, timpii de infuzie, metode de infuzie sau presiune. Sună mai chimic decât o pizza, nu-i așa?
Exista multe feluri de a prepara cafeaua, iar acest nou val (numit Third Wave Coffee), este mai experimental ca oricând. Acest „al treilea val” de cafea ne-a adus latte art-ul pe care îl iubim cu toții și nenumărate experimente cu privire la cum râșnim cafeaua, ce temperatură are apa și altele, cât și experimente de preparare, mai ales cu metoda prin filtru, ce mai accesibilă pentru acasă.
French press-ul este o metoda destul de des trecută cu vederea, dar un french press este foarte accesibil și e o unealtă de preparare ușor de folosit, care cu minim efort îți poate oferi o băutură comparabilă cu una dintr-o cafenea de specialitate.
Avem apoi metoda de pour-over sau prin filtru. În această categorie intră numeroase ustensile precum V60, Chemex, Dripper-ul (cu multe varietăți per categorie) sau cafetierele automate. Toate acestea implică filtre de hârtie sau material textil care se schimbă după fiecare utilizare, dar implică totodată și mai multă acțiune manuală din partea ta (exceptând cafetierele automate). Cafeaua la filtru e o metodă mult iubită, metodă prin care obții cea mai mare cantitate de lichid și culmea, ar crede unii diluată și cu mai puțină cofeină – dar nu! Cafeaua la filtru conține mai multă cofeină decât un espresso, însă intensitatea unui espresso te poate induce în eroare.
Dacă vorbim despre cofeină, gândește-te așa: un shot de espresso are în medie cam 30ml – cantitate care va conține aproximativ 60mg de cofeină, iar o ceașcă de cafea la filtru (în medie cam 200 ml) va conține cam 150-200 mg cofeină. Ca să echivalezi cantitatea, ar trebui să bei cam trei shot-uri de espresso, ceea ce nu e un job ușor pentru stomac. Cafeaua conține mai multă cofeină pe măsură ce bobul este prăjit mai puțin intens și pe măsură ce stă în contact cu apa mai mult timp. Așadar 200ml de cafea prin metoda French Press sau Dripper îți vor da o doză de cofeină mai mare decât un espresso, fie el și „doppio”.
Revenind la metode, după filtre avem și metoda Aeropress, tot un „copil” al celui de „al treilea val”. O metodă care cumva e cu picioarele de o parte și de alta a graniței dintre filtru și espresso, pentru că avem într-adevăr filtrare prin hârtie, dar ca să obții băutura trebuie să exerciți presiune manuală asupra unui piston care împinge cafeaua – ceva similar cu ce face un espressor atunci când infuzează cu mulți bari presiune cafeaua din portafiltru. Dar… e considerată o metodă la filtru, oarecum.
Alte metode sunt Moka pot-ul, o modalitate la îndemână de a prepara un espresso acasă și desigur, metoda Espresso în sine – care pentru a ieși cu adevărat excelentă, ai nevoie de aparatură de mare precizie. E o metodă atât de complexă, încât îi putem dedica un articol întreg – și o vom face.
Avem și ceva mai experimental și mai ciudat ca aspect – o metodă ce folosește un ansamblu clar smuls din laboratoarele de chimie. Syphon sau Vacuum Pot (o metodă veche) putem spune că este un spectacol de preparare a cafelei, însă pe cât de fascinant pare, pe atât de mult timp consumă, iar rezultatele nu diferă prea mult de o cafea preparată prin alte metode la filtru.
Până una-alta, dintre toate aceste metode vă recomand cu mare drag French Press (pentru simplitate) sau experimentele cu un Aeropress. Cea din urmă este o variantă fascinantă, iar dacă te joci cu gramajele de cafea, temperatura apei, timpii de infuzie și puterea cu care apeși, ori de câte ori schimbi un singur factor din cei enumerați te vei bucura de o băutură total diferită. Secretul este să găsești o rețetă care produce băutura perfectă pentru tine, iar asta poate să transforme diminețile în ritualuri superbe de explorare a cafelei. Eu, personal, prin această metodă m-am îndrăgostit de complexitatea băuturii.
Data viitoare povestim despre cum e influențată cafeaua de timpul de infuzie, temperatura apei, gradul de râșnire, cantitatea de cafea și presiunea apăsării, dar și despre ce instrumente ai nevoie acasă pentru a prepara o cafea ca în oraș.
Până atunci, nu uita – Coffee smart!