Foto: Twitter
Luni, 20 iulie, la mai mult de două luni de la ieșirea din izolare a Franței și în timp ce epidemia Covid-19 pare să reapară în anumite zone, purtarea unei măști devine obligatorie în locuri publice închise din Franta. În cazul nerespectării acestei măsuri, infractorii vor fi amendați cu până la 135 de euro, aceeași amendă cu cea acordată deja pentru cei care nu poartă mască în transportul public.
În ciuda eficacității sale dovedite și a susținerii utilizării sale de către autoritățile medicale, ideea de a purta o mască în aceste locuri este dificil de acceptat de o parte a populației. Potrivit unui sondaj BVA efectuat în ultimele zile pentru RTL și Orange, 15% se opun acestei măsuri, chiar 22% în rândul tinerilor între 18 și 34 de ani.
„Nu mă gândesc la asta”
În realitate, cei care se opun purtării măștii se împart în două grupuri distincte. Unii o văd ca pe o constrângere, un inconvenient în viața lor de zi cu zi, fără să puna, însă, la îndoială existența bolii.
Întrebați de postul BFMTV, trecătorii din Toulouse și-au exprimat dificultățile de a purta acest dispozitiv de protecție:
„Nu mă gândesc la asta, este obositor, este complicat”, a spus unul dintre ei. „Nimeni nu o poartă, este complicat să bei sau să mănânci”, a spus un al doilea, care se afla într-o piață acoperită (unde este obligatorie purtarea măștii).
Cu toate acestea, conform unor studii recente, transmiterea coronavirusului prin aerosol, adică printr-un nor de particule virale, devine o ipoteză din ce în ce mai plauzibilă. Purtarea unei măști devine astfel arma principală împotriva acestui tip de contaminare.
„Această cale de transmitere, diferită de cea prin micropicături sau mâini contaminate, este cunoscută și dovedită pentru SARS din 2002 precum și pentru virusul MERS. A fost în sfârșit acceptată de OMS joi pentru Sar- CoV-2” spun specialiștii.
False probleme de sănătate
În cealaltă cateogorie îi găsim pe cei care se autointitulează „anti-măști”, care sunt mult mai virulenți și care, potrivit unei anchete publicate în Le Parisien, se definesc drept „Treziți”. Dealtfel, în grupurile create pe Facebook numite „Gruparea împotriva purtării măștii obligatorii” sau „Anti-mască obligatorie”, mai mulți dintre membrii acestora (există câteva mii) folosesc termenii „luciditate” și „dictatură” în mesajele lor.
„Membrii acestui grup sunt împotriva obligației de a purtă măști. Principalul argument CONTRA purtării măștilor este că masca purtată necorespunzător este mai dăunătoare decât a nu o purta deloc conform OMS și „INSPQ”, putem citi în descrierea unuia dintre aceste grupuri.
De fapt, multe dintre aceste postări provin dintr-o infografie publicată de siteul Sott.net, un site conspiraționist, relatează Le Parisien, care prezintă diferite aspecte conform cărora masca ar dauna sănătatii. Potrivit acestora, masca „scade aportul de oxigen”, crește inhalarea toxinelor sau „deteriorează sistemul imunitar”, chestiuni care nu sunt susținute în prezent de niciun argument științific.
Această rebeliune populara pare să vină din Quebec, unde au fost organizate demonstrații, dar este și un ecou al evenimentelor recente care au avut loc în Statele Unite, unde s-au produs numeroase certuri și chiar bătăi la intrarea în magazine și unde mișcarea anti-mască pare să câștige teren.
Pe Twitter, acolo unde grupurile private nu există, propagarea argumentelor anti-mască pare mult mai complicată, deoarece mesajele sunt supuse dezaprobării a mii de utilizatori. De exemplu acest post publicat în weekend, care a provocat reacții negative din partea multor utilizatori.
Teoriile conspirației
Ca și grupurile „anti-izolare” apărute în timpul carantinei, multe dintre aceste grupuri „anti-mască” preiau de fapt multe teorii ale conspirației care sunt distribuite fără verificări reale. Acestea chiar depășesc cu mult tema purtării măștii, abordând alte teme legate de lupta împotriva epidemiei Covid-19.
Astfel, pentru unii, vaccinurile care se pregătesc împotriva coronavirusului sunt o invenție a multimiliardarului Bill Gates care ar dori să controleze populația prin intermediul cipurilor. Alții acuză tehnologia 5G de propagarea virusului.
În cele din urmă, mulți utilizatori recomandă celor ostili măștilor să meargă la medicul de familie pentru a cere o „scutire” de la purtarea măștii. Cu toate acestea, după cum a precizat Le Parisien, masca nu este contraindicată pentru nicio boală.
Sursa: BFMTV