Cine este virusologul chinez care susține că poate dovedi că SARS-Cov-2 a fost creat într-un laborator din Wuhan

Un virusolog chinez susține că are dovezi că noul coronavirus a fost creat într-un laborator chinez. Exilată în Statele Unite, omul de știință este deosebit de apropiat de administrația Trump.

Li-Meng Yan spune că a fost virusolog și imunolog la Școala de Sănătate Publică din Hong Kong (HKU).

În Europa, este cunoscută dintr-un interviu acordat programului Loose Women difuzat pe canalul britanic ITV, pe 11 septembrie. Ea spune că a fost forțată să se exileze în Statele Unite în aprilie, din cauza presiunilor autorităților chineze. „Acest virus nu este de origine naturală”, pretinde virusologul, adăugând că originea epidemiei declarată oficial, piața de fructe de mare din Wuhan, este un „paravan”.

Încă din ianuarie, canalul YouTube „Lu de she” (care are 185.000 de abonați) îi difuzase deja ipoteza. Conținutul canalului este adesea share-uit de miliardarul chinez Guo Wengui, care este un aproapiat al lui Steve Bannon, fost consilier strategic al lui Donald Trump și „creierul” campaniei sale din 2016. Bannon a condus și Breitbart News, un site de știri de extremă dreapta și pro-Trump, din 2012 până în 2016.

Li-Meng Yan a câștigat capital de imagine pe 10 iulie, după ce a oferit un interviu canalului american Fox News, care îl susține în mod deschis pe Trump. În acest interviu, ea susține în continuare că guvernul chinez știa de pericolul Covid-19 cu mult înainte de a-l anunța oficial. La acel moment, doar Fox News a dat greutate acestor comentarii.

Doctor în medicină

Cât de mult credit putem acorda cuvintelor sale? Li-Meng Yan este medic și autor al tezei cu privire la efectul propranololului asupra corneei șoarecilor. În 2018, a fost co-autor al unui articol despre vaccinul antigripal; apoi co-autor al unor articole științifice despre noul coronavirus, publicate în reviste științifice recunoscute, precum Nature (pe transmiterea SARS-CoV-2 la hamsteri aurii) sau The Lancet – articolul „Dinamica virală în cazurile ușoare și severe de Covid-19”.

Dar declarațiile despre originea coronavirusului sunt contestate de Școala de Sănătate Publică din Hong Kong într-o declarație, publicată pe 11 iulie. Universitatea insistă asupra faptului că informațiile pe care le-a oferit „nu se potrivesc faptelor cheie așa cum [noi] le înțelegem”. În plus, ea precizează că omul de știință „nu a efectuat niciodată cercetări privind transmiterea de la om la om a noului coronavirus la HKU în decembrie 2019 și ianuarie 2020, așa cum afirmă ea în interviul său”.

Dovezi?

„Nu am putut dezvălui dovezile în ianuarie fără a risca să fiu amenințată, dar lucrez acum cu un grup de cercetători din Statele Unite și vom publica toate datele științifice care arată că virusul a fost creat de om, curând”, a spus ea.

Acest raport a fost publicat între timp. Pe 15 septembrie, documentul de 26 de pagini al lui Li-Meng Yan, co-semnat cu alți trei oameni de știință (Shu Kang, Jie Guan și Shanchang Hu) a fost postat pe platforma OpenAIRE (organism european) și a avut deja aproape 430.000 de descărcări.

În acest document, oamenii de știință susțin că virusul „prezintă caracteristici biologice incompatibile cu un virus apărut pe cale naturală”. Cu alte cuvinte, este imposibil ca virusul să fie transmis oamenilor de la animale. Mai mult, „pe baza dovezilor, scriu autorii, vedem o cale sintetică pentru SARS-CoV-2, demonstrând că crearea în laborator a acestui coronavirus este fezabilă și poate fi realizată în aproximativ șase luni.”. Oamenii de știință concluzionează că un al doilea raport îl va însoți în curând pe acesta, pentru a oferi „dovezi suplimentare”.

Un studiu care „ridică mai multe întrebări decât rezolva”

Profesor de virusologie la Facultatea de Farmacie din Lille, doctor la Spitalul Universitar din Lille și cercetător la Institutul Pasteur din Lille, Anne Goffard este critică la adresa acestui raport. „Nu există date științifice solide care să susțină această teorie pentru moment. Ceea ce este prezentat nu respectă regulile unei publicații științifice (de exemplu, nu există o descriere a metodologiilor utilizate pentru a obține rezultatele prezentate) și procesul de evaluare inter-colegială [când un articol este supus unei evaluări] nu este descris.”.

Etienne Decroly, cercetător la CNRS, reamintește că este, pentru moment, imposibil să tragem o concluzie: „Ne lipsesc secvențe de virus suficient de apropiate de SARS-CoV-2 pentru a identifica originea acestuia și mecanismele de apariție”. Prin comparație, au fost necesari câțiva ani pentru ca studiile științifice să confirme originile contaminării cu virusul SARS din 2002-2004.

Carl T. Bergstrom, biolog și profesor la Universitatea din Washington, a caracterizat raportul ca fiind „bizar” și „nefondat”.

Legături puternice cu administrația Trump

Cei patru autori sunt prezentați ca fiind atașații unor entități care nu sunt nici universități, nici laboratoare de cercetare: „Fundația pentru statul de drept” și „Societatea pentru statul de drept”. Acestea sunt prezidate de Steve Bannon, respectiv Kyle Bass, un om de afaceri american apropiat de administrația lui Donald Trump.

Pe paginile pricipale ale site-urilor lor web, acestea afișează în mod clar o poziție guvernamentală anti-chineză, pretinzând că vor „să permită poporului chinez să trăiască […] într-un sistem independent de Republica Populară Chineză”. În plus, acestea sunt parțial finanțate de miliardarul Guo Wengui, unul dintre primii susținători și intermediari ai omului de știință. În China, omul de afaceri este anchetat pentru corupție, ceea ce explică exilul său în Statele Unite.

Guo Wengui și Steve Bannon au o relație mai mult decât profesională, așa cum se poate vedea în zecile de videoclipuri în care apar împreună. Pe 20 august, Bannon a fost pus sub acuzare pentru delapidare, după ce a fost arestat pe iahtul miliardarului chinez. Acesta din urmă este membru al clubului privat al lui Donald Trump, cu sediul în vila acestuia din Mar-a-Lago, Florida. Din acest motiv, președintele Statelor Unite ar fi refuzat să-l extradeze în China, în ciuda comunicării Interpol.

Un război de influență

Această nouă controversă cu privire la originea virusului face parte dintr-un război de influență între Washington și Beijing. Donald Trump a folosit în mod repetat termenul de „virus chinezesc” pentru a se referi la noul coronavirus. Secretarul de stat Mike Pompeo a asigurat la sfârșitul lunii martie că are „dovezi clare” că virusul, apărut pe cale naturală, a scăpat dintr-un laborator din Wuhan (teza diferită de cea susținută de Li-Meng Yan, prin urmare). La rândul lor, membri ai Partidului Comunist Chinez, inclusiv purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Lijian Zhao, au alimentat teoria conform căreia armata SUA a importat virusul în China.

Sursa: Liberation

Exit mobile version