Cinci tipuri de vaccin anti-Covid au fost deja dezvoltate. Ce le diferențiază și cum acționează fiecare
Sanofi, BioNTech… Mai multe laboratoare au intrat în etapele finale de testare, cu scopul demarării unor campanii majore de vaccinare începând cu anul viitor.
Aceste vaccinuri, create într-un timp foarte scurt, corespund pentru unii cu o nouă tehnică, utilizată până acum în cercetarea împotriva cancerului și în sănătatea animalelor. Iată principalele tipuri de vaccin anti-Covid.
Vaccinul ARN mesager
Pfizer/BioNTech și Moderna
Se bazează pe o tehnologie inovatoare, care nu a mai fost folosită niciodată, cu excepția fermelor de porci, spune Futura Sciences. Aceasta implică injectarea unor fragmente de instrucțiuni genetice numite ARN mesager, care le transmit celulelor umane ce trebuie să facă pentru a lupta împotriva coronavirusului.
Punct forte: aceste vaccinuri se produc foarte repede și induc un răspuns bun din partea sistemului imunitar.
Punct slab: acestea trebuie păstrate la o temperatură foarte scăzută, -70 grade Celsius (pentru varianta Pfizer/BioNTech), care poate fi un obstacol logistic major pentru distribuția lor în întreaga lume.
Nu sunt cunoscute efectele pe termen lung.
Vaccinuri vector
Oxford/AstraZeneca și Institut Pasteur
Este similar cu cel al vaccinului utilizat împotriva Ebola. În principiu, o parte din secvențele genetice ale proteinei coronavirusului (vârfurile caracteristice ale virusului) vor fi asociate cu un alt virus, cum ar fi adenovirusul (virusul care provoacă răceală la cimpanzeu, foarte cunoscut și inofensiv pentru oameni) pentru a declanșa un răspuns imun mai puternic.
Vaccinuri inactivate
Sinopharm (China)
„Luăm virusul în sine și facem un preparat, pe care îl inactivăm prin mijloace chimice, căldură sau proces fizic, cum ar fi expunerea la UV, de exemplu”, explică profesorul Olivier Schwartz, de la Institutul Pasteur. Chiar și „ucis”, virusul își păstrează structura și este recunoscut de sistemul imunitar. Laboratorul chinez Sinopharm folosește acest model pentru a-și dezvolta vaccinul, în faza 3 de dezvoltare.
Vaccinuri atenuate
Cu acest tip de vaccin, „luăm virusul în sine, dar îl modificăm pentru a-și păstra capacitatea de a se multiplica, dar cu frecventă foarte redusă”, spune profesorul Schwartz. Virusul, care nu este patogen, se înmulțește în organism, care este apoi expus virusului pentru o perioadă de timp. „Induce un răspuns bun al sistemului imunitar”, confirmă el.
Vaccinul cu subunități
Sanofi
O proteină sintetică este injectată. „Imunitatea produsă nu este necesară, așa că adăugăm adjuvanți pentru a o crește. Activează sistemul imunitar și induce un răspuns mai bun”, explică profesorul Schwartz. Este metoda aleasă de laboratorul francez Sanofi.
Este imposibil astăzi să știm care dintre aceste vaccinuri va fi cel mai eficient împotriva coronavirusului. „Rezultatele actuale sunt foarte încurajatoare, dar sunt încă preliminare. Vaccinologia este o știință experimentală, trebuie să testezi pentru a afla care strategie va funcționa”, concluzionează profesorul Schwartz.
Sursa: 20minutes.fr
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook