Studiile efectuate în Spania și Anglia analizează rolul vitaminei D în lupta împotriva coronavirusului. Cercetătorii americani susțin, de asemenea, că persoanele cu deficit sunt mai predispuse să dezvolte cazuri severe de boală.
Vitamina D este esențial în mineralizarea oaselor și se obține prin expunerea la soare. Dar poate fi găsită și în alimente.
Sardinele în ulei
Conservele de sardine reprezintă un concentrat de lucruri bune pentru organism. Sardinele sunt bogațe în acizi grași nesaturați (omega 3). Dar conțin și vitamina D. O porție de 100 gr (echivalentul unei cutii) reprezintă jumătate din necesarul zilnic recomandat.
Caviarul
Un conținut ridicat de vitamina D. Dar asta nu este tot: icrele de sturion sunt bogate în fosfor și proteine. Ai grijă însă, nu exagera: își poate afecta portofelul și inima, deoarece caviarul are un nivel ridicat de colesterol.
Somon / Păstrăv
Acești doi pești sunt excelenți pentru suplimentarea aportului de vitamina D. Conțin, în medie, 10 µg de vitamina D la 100 g. Cu o astfel de porție, acoperi doza zilnică recomandată. Este de preferat să fie consumați la aburi decât afumați pentru a profita complet de nutrienții pe care îi conțin.
Ciocolata neagră
Pentru o sănătate bună, ciocolata este cu siguranță remediul ideal. Conține aproximativ 5 µg de vitamină D la 100 g, care este exact doza zilnică recomandată. Cele cu un conținut ridicat de cacao conțin chiar mai mult.
Laptele
Adulții consumă din ce în ce mai puțin lapte, dar el conține substanțe nutritive esențiale, printre care vitamina D. Un pahar de 250 ml conține aproape 3,7 µg.
Sursa: CNews